TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00051

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00051

Projekt címe: A Kőrisfa óvoda energetikai fejlesztése

Támogatás összege: 28.715.863,-Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2023.06.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.09.18.

A Kőrisfa Óvoda 2021. szeptemberében nyitotta meg kapuit az óvodások előtt. Az épület BB energetikai minőségi besorolással rendelkezik, a fűtéshez és a hűtéshez felhasználandó meleg, és hideg vizet hőszivattyú állítja elő. Jelen projekt keretében a hőszivattyúk és egyéb elektromos berendezések működéséhez szükséges villamos energiát monokristályos napelemek segítségével előállító háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovoltaikus rendszer kialakítását tervezzük. A fejlesztés eredményeként költséghatékony, alacsony szén-dioxid kibocsátású, környezetbarát épület kerül kialakításra, a napelemek által előállított villamosenergia lehetővé teszi, hogy az óvoda fűtését gázkazánok helyett hőszivattyúval biztosítsuk.

A projekt célja a helyi önkormányzat tulajdonában lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A projekt által érintett óvoda szerepének megerősítése, a szolgáltatások minőségének növelése, a környezetvédelmi szemléletformálás erősítése, az energia fogyasztás csökkentése az épület energetikai korszerűsítésével. 

Közvetett célok: A beruházás környezetvédelmi hatása, kisebb fosszilis energiahordozó felhasználással járó emisszió-csökkenés, üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése, amely nemzetgazdasági szinten hozzájárul az energiamérleg javulásához és az energiaimport kitettség mérsékléséhez, továbbá az épületeket használó személyek környezeti komfortjának javulása, kellemesebb komfortérzet biztosítása. Az ismeretek bővítése érdekében képzés, szemléletformáló rendezvény valósul meg, mely reményeink szerint hozzájárul a részvevők környezeti szemléletének formálásához. 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez. A széndioxid-kibocsátás valamennyi településen kihívást jelent. A projekt célja a megújuló energiafelhasználás növelése, ezáltal pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés. A projekt illeszkedik a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, ill. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz, továbbá a Települési Operatív Program Plusz Klímabarát megye prioritás tengelyének céljaihoz és beavatkozási területeihez. A projekt megvalósulása révén a CO2 kibocsátás évi 27,1 tonnával csökken.