Szivárvány Néptáncegyüttes

Szivárvány Néptáncegyüttes

  • 2016. december 20.

A Szivárvány Néptáncegyüttes 1978-ban alakult azzal a céllal, hogy feldolgozza és színpadra állítsa a szlovákiai és magyarországi szlovákság táncait, dalait, hagyományait. Az együttes nevében ott rejtőzik a határokat átívelő végtelen és a tánckultúra sokszínűsége, hiszen a szlovák táncok mellett Magyarország más tájegységeinek táncanyaga is gazdagítja a Szivárvány repertoárját. Az együttes művészeti vezetője a kezdetektől fogva Szilágyiné Suba Éva, aki maga is szlovák származású, a Zemplén megyei Hegyköz szülötte.

Hazánkban Kiskőrös a második legnagyobb szlovák szórvány. Lakói még napjainkban is őrzik származástudatukat, evangélikus vallásukat, a legidősebbek a viseletüket. A tánccsoport mindenkori kötelességének érzi az ősök hagyatékának megóvását, átörökítését. Ennek érdekében helyi gyűjtésen alapuló koreográfiákat állítanak színpadra, szem előtt tartva az autentikus kiskőrösi viselet jellegzetességeit. Fontosnak tartják a még fellelhető viseleti darabok összegyűjtését, megőrzését, színpadon való bemutatását.

A Szivárvány rendszeres szereplője az országos rangú és a határainkon kívüli fesztiváloknak, melyek Kiskőröst, illetve Magyarországot képviseli. A csoport több ízben fellépett Szlovákia legnagyobb nemzetiségi folklór gáláján Detván, valamint Mijavában, Oravában és Kassán, eljutott a csehországi Roznovba és a híres Karlovy Vary-i nemzetiségi fesztiválra, valamint Szerbiába és Görögországba is. Kiskőrös testvérvárosi kapcsolatai révén többször vendégszerepelt Hollandiában, Belgiumban, Lengyelországban és Romániában.

A csoport résztvevője a város két kiemelt rendezvényének, a Kiskőrösi Szüreti és Szlovák Nemzetiségi Napoknak, valamint a Városalapítók Napja programsorozatnak, ahol méltón képviseli a helyi szlovákság kultúráját.

Az együttes több évtizedes munkáját rangos kitüntetésekkel ismerték el. 2003-ban a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléstől Bács-Kiskun Megye Nemzeti Kisebbségeiért díjat, 2010-ben Kiskőrösért díjat vehetett át.