Kiskőrös főtér

Kiskőrös főtér

  • 2019. január 09.

Kiskőrös Városközpont megújítása projekt keretében felújításra került a Petőfi Sándor tér és Luther Márton tér. A gyalogos és zöldfelületek növelésével egyidejűleg kialakításra került a Petőfi vonal, amely összeköti a városban Petőfi Sándorhoz köthető emlékeket, helyszíneket (mint például a szülőház, Jókai Mór szobra aki a szülőházat felavatta, az evangélikus templom, Petrovics István mészárszékének helye, Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Bem tábornok szobra, …) ezáltal segítve az ide látogatókat a helyszínek felfedezésében. A Petőfi Sándor szobor körül a Polgármesteri Hivatal és a katolikus templom között közösségi tér került kialakításra, a burkolatban Kiskőrös testvérvárosainak feltüntetésével.

A térburkolatban Petőfi Sándor verseiből idézetek olvashatók, az adott helyszínhez köthetően, melyek a kiskőrösi lakosokat megszólító pályázat keretében kerültek kiválasztásra.

A vízjáték szintén Petőfi Sándor versére készült egyedi alkotás. A talajvízjelző üvegoszlop a klímaváltozás miatti talajvízszint ingadozásokat követi játékos formában.

A Petőfi Sándor tér és a Luther Márton tér közrefogja a Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum udvarán lévő műfordítói szoborparkot, azzal szerves egységet képez, a Luther téri sétányon lehetőséget biztosítva további műfordítók szobrainak elhelyezésére.