János Vitéz Látogatóközpont

János Vitéz Látogatóközpont

  • 2017. július 07.

A János Vitéz Látogatóközpontnak otthont adó, 1845-ben épült késő klasszicista kúria – volt evangélikus lelkészlak – az Alföld épített örökségének emblematikus épülete, Kiskőrös Város Önkormányzata DAOP-2.1.1/J-12-2012-0060 azonosítószámú projektje keretében teljesen megújult és új funkciót kapott. A látogatóközpont kiállítási installációit egy labirintus keretébe foglalva helyeztük el, a Petőfi mű megismerése tehát ennek az útvonalnak a bejárásával történik.  Ez János vitéz kalandjainak szimbolikus színtere, ahol a vers egyes énekeinek megfelelő állomásokon haladunk keresztül többedmagunkkal. A kanyargós elrendezés a költemény hatékony átadását eredményezi, és egyúttal szórakoztató tanulást nyújt az általános iskolások számára.

A megfelelő atmoszféra megteremtése érdekében a labirintusban elsötétített részek, illetve irányított színes fény- és hanghatások segítségével változik a játék dinamikája, mely hat a látogatók hangulatára a történet alakulásának megfelelően. A képek és hangok együttesen újszerű, innovatív megjelenítést kölcsönöznek a szövegnek, a jelenkor gyermekei számára is élvezhető formában jelenítik meg a tananyagot. A modern technika segítségével a látogatás komplex auditív és vizuális élménnyé válik az érdeklődésre számot tartó közönség számára.

Az interaktív kiállítás elején kapott táblagépen keresztül a vers időrendiségét és cselekményét követve versrészletek, érdekességek, értelmező információk ismerhetők meg az irodalmi műhez kapcsolódóan. A kiállítás aktív részvételt kíván vendégeitől, a különböző „próbatételek” kapcsán maga is részesévé válik a cselekménynek, így egyrészt tudásanyagot sajátít el, másrészt széles spektrumú befogadójává válik a műalkotásnak. A fontosabb versbeli eseményeket bemutató állomásokon multimédiás eszközök, szimulátorok és installációk segítségével válik a látogató is „szereplőjévé” a fiktív történetnek.

A látogatóközpont emeleti részében színvonalas foglalkoztatót rendeztek be, ahol ugyancsak János vitéz témában merülhetnek el a vendégek, felügyelő személyzet irányításával. A teljesen természetes anyagokból készült ismeretfejlesztő játékok segítségével pedig a digitális világ mellett a hagyományosabb, kézzelfoghatóbb rész is jelen van. Ízelítő a gyűjteményből: 3D puzzle egy Tündérpalota formájában, memóriajátékok verses és képi feladványokkal, társasjátékok ki nevet a végén alapon és még sok más érdekesség!