II. Szüreti mulatság ajánló: Breczkó Péter és Bódi Liza kiállítása

II. Szüreti mulatság ajánló: Breczkó Péter és Bódi Liza kiállítása

Mesés világba invitáljuk az érdeklődőket, ahol a tűzről pattant képek adnak randevút a megkövesedett, szoborformát felvett vas szerszámokkal, használati tárgyakkal.

A kiskőrösi Ágnes Galéria helyhiánnyal küszködve nem a saját kiállítótermében, hanem a művelődési központ emeletén tartja meg a Szüreti Mulatság alkalmából rendezendő kiállítását. 

A 24 db kisméretű betonszobor és a 18 db nagyméretű tűzzománc falikép nem férne el a galériában.

Két különleges életút vezet a szeptember 4-én, 17- órakor nyíló kiállítás megnyitójáig.

Breczkó Péter tűzzománc készítő

1952-ben született Kiskőrösön, polgári családban. A gimnázium elvégzése után Budapesten helyezkedett el az Offset és Játékkártya Nyomdában, mint litográfus. Majd következett a Globus Nyomda, ahol lehetőséget kapott a csomagolások tervezésére. 1987-ben alapította meg a Kurrens Stúdiót, amely reklámgrafikák készítésével foglalkozott. Édesapjától, aki szobrász lett volna, ha a kor engedi, sokat tanult.

 A reklámgrafikában, amely a „hétköznapok művészete‟, a gépek és a programok vették át a manualitás szerepét. A számára fontos alkotási folyamatot a tűzzománc faliképek készítésben találta meg, mely egy csodálatos technika, kicsit fémművesség, kicsit festészet, grafika, de épp úgy lehet szobrászat is. Tág teret enged a kísérletezésnek, az ötleteknek, a játéknak, de türelmet és elmélyülést is kíván. Péter évek óta a kecskeméti, nemzetközi tűzzománc mesterkurzus résztvevője.

Bódi Liza betonszobor készítő

Nem szokványos módon jutott el a betonszobrok készítéséhez. Nyugdíjba vonulásáig főiskolai tanárként dolgozott, és dékánhelyettesi pozíciót is betöltött a budapesti Műszaki Főiskolán. Nyugdíjasként kitanulta a kerámiakészítés fortélyát, majd kísérletező kedve a betonszobrok készítése felé vezette. Nem építkezési betont használ, hanem többféle anyag keverékéhez adja hozzá a cementet.

Különlegessé teszi a munkáit az a régi, már kihalófélben lévő mesterségek szerszámainak szoborrá alakítása. Kovácsfogóból tud balerinát, madarat, de sok más alakot is varázsolni. Szobrai nagyságát meghatározzák a betonba ágyazott szerszámok méretei.

A kiskőrösi Ágnes Galéria már több tárlaton is bemutatta Péter és Liza munkáit, amelyekre az igényesség és az egyediség jellemző.

A kiállítás vidám hangulatáról Mátrai Zoltán Jazz triója: a Difinomic Jazz Orhestra gondoskodik. Mindenkit szeretettel várunk!

Hasonló cikkek

Idén is várják a 30+-os járművek szerelmeseit
A Szarvas Fogadó előtti főtéren és útszakaszon immáron 10. alkalommal szervezi meg Kecskeméti Károly segítői csapatával a veterán járművek kiállítását, vagyis a Veterán Jármű Randit. Illetve, ahogy Karesz fogalmaz: csak a 9 és feledik, mert ha jövő ilyenkor nem lesz pandémiás helyzet, az egy évtizedes évfordulót nagyobb „durranással” szeretnék megszervezni. Idén most a II. Szüreti Mulatság alkalmával a kiállításban gyönyörködhetünk, elmaradnak a társprogramok, de mindezt jövőre bepótolják.
Tánc és zene minden mennyiségben vasárnap
Népszerű, sokak által látogatott programja őszi nagyrendezvényünknek ez a két, igazán színes, pörgős, táncos, vidám esemény. Nem csak a szülők és a hozzátartozók kíváncsiak a bemutatókra, így mindig megtelik a főtér. Szeptember 5-én vasárnap 11 órakor először a Gmoser György művészeti vezető által koordinált mazsorett csoportok mutatják be legújabb parádés műsorukat a főtéren.
II. Szüreti Mulatság ajánló: Borlovagavatás
Fogadalmamat, ha meg nem tartom, veszítsem el a pince kulcsát és vesszek bele a vízivók locsogó táborába! Mindig népszerű, színes programeleme őszi nagyrendezvényünknek az 1994-ben alakult Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend borlovagavatási ceremóniája. A borlovagrend legfontosabb nyilvánosság előtt zajló eseménye az új tagok befogadása.