XXV. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok - szombat

XXV. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok - szombat

A XXV. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok második napján, szombat délelőtt a Szarvas Fogadóban a 93. sz. Vegyivédelmi Ezred ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. Gottfried Béla, valamint Domonyi László üdvözölte a megjelenteket, majd Gucsek László, egykori parancsnok mondott beszédet. A hajdanvolt bajtársak ezt követően megkoszorúzták a gimnázium előtt lévő Petőfi-szobrot és ebéd után a emlékező-találkozó kötetlen beszélgetéssel folytatódott. Immár hetedszer csodálhatták meg a veterán járműveket az érdeklődők, és ezen a napon több gyermekprogrammal is várták a kicsiket: a Szlovák tájházban alkotóudvarban ügyeskedhettek, s az Iszkiri zenekar is nekik muzsikált. A közelmúltban elhunyt id. Kunhegyesi Ferenc emlékére rendezett Cigány gasztronómiai bemutató is sok érdeklődőt vonzott, s a kiskőrösi ételek látványkonyhája előtt is hosszú sor kígyózott. A délutáni folklórgálára –melyen fellépett a Norvég Senior Tánccsoport, kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes, a SZÓ-L-AM Alapfokú Művészeti Iskola és a Hétszínvirág Alapítvány néptánccsoportjai, valamint a budapesti Vadrózsák Néptáncegyüttes CAVINTON Senior csoportja – megtelt a tér, majd táncházban mulathatott a közönség. A kutyák hagyományos szépségversenyét is megrendezték, ahol egyebek mellett magyar fajta, keverék kutya, menhelyes, legmókásabb, gazdájára legjobban hasonlító, legnagyobb, ivartalanítottak és több kategóriában osztottak díjakat. Kulturális ínyencség is jutott a fesztivál második napjára: A nagy triász címmel nyílt meg a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kisgalériájában a Petőfi–Arany–Tompa képzőművészeti pályázat anyagainak kiállítása a debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete, a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub, a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör és a kiskőrösi Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület közreműködésével. A kiállítást E. Dr. Csorba Csilla az Arany-emlékév múzeumi kurátora nyitotta meg. A jelenlévőket Kispálné dr. Lucza Ilona üdvözölte, a pályaműveket Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikus művésztanár méltatta, majd átadta a pályadíjakat. Első lett Molnár István Kiskunfélegyházáról, a második Furák Attila, a harmadik pedig ifj. Kunhegyesi Ferenc kiskőrösi művészek. A Kőrös-körül a Művészetért Egyesület alkotóinak fotókiállításán Oláh Pál, Ifj. Cserna László és László Tiborné Alexandra képeit mutatták be a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében. Márkó Ákos gitárestje nyitotta az esti zenei programok sorát, majd Geszti Péter Létvágy című koncertjére telt meg a színpad előtti tér. A Közúti Szakgyűjteményben a jazz rajongói gyűltek össze a Szürkeverebek Jazzbandája és a Bohém Ragtime Band koncertjére. A mulatság ezen a napon is a Jet Caffe és a Mátyás Pálinkaház sátrában zárult.

(A fotógaléria folyamatosan bővül.)

 

Hasonló cikkek

Új Karrier Magyarországon” Európai Online Állásbörze 2017. november 22-én, szerdán. Az online börze helyszíne: www.europeanjobdays.eu fő pultos-felszolgáló (5133) Kiskőrös
Szám: 4-17/2017. Kiskőrös Város Képviselő-testületének ülését 2017. november 22-én (szerda) 14.00 órára összehívom és az ülésre tisztelettel meghívom. Az ülés helye: Városháza Díszterme (6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 1.)
Az idei évben harmadik alkalommal megrendezett Kemencés és Gasztronómia Fesztiválra sokan kilátogattak. A színes programok, az ínycsiklandozó illatok és a jó idő a Petőfi térre csalogatták a vendégeket. A kicsiket a Mohácsi úti Óvoda előadása és a Portéka színpad gyermekprogramja hívogatta. A népzene és néptánc kedvelői a Szivárvány néptáncegyüttes, a SZÓ-LA-M néptánccsoportjai, a Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar jóvoltából ugyanúgy találhattak számukra kedves programot, mint a modern műfajok kedvelői, akik Galda Levente esztrádműsorán és Márkó Ákos, valamint Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertjén mulathattak. Márton-nap a libapecsenye mellett az újbor ünnepe is, ennek jegyében került sor a hagyományos boráldásra is, melyet a történelmi egyházak helyi vezetői celebráltak. A város kemencéjében is sok finomság sült, s a téren finomabbnál finomabb kemencés ételeket kóstolhattak a vendégek, melyre jól csúszott az újbor. A nap folyamán savanyúság-szépségversenyre is sor került. A sportkedvelők számára is vonzó volt a fesztivál: mintegy 250-en indultak a Libafutam futó- és kerékpáros versenyen, s népszerű volt a Gigászi küzdelem elnevezésű sorverseny is. A fesztiválon a kézműves kiállítók mellett helyi és környékbeli kistermelők, borászatok is képviseltették magukat.