XXV. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok - szombat

XXV. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok - szombat

A XXV. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok második napján, szombat délelőtt a Szarvas Fogadóban a 93. sz. Vegyivédelmi Ezred ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. Gottfried Béla, valamint Domonyi László üdvözölte a megjelenteket, majd Gucsek László, egykori parancsnok mondott beszédet. A hajdanvolt bajtársak ezt követően megkoszorúzták a gimnázium előtt lévő Petőfi-szobrot és ebéd után a emlékező-találkozó kötetlen beszélgetéssel folytatódott. Immár hetedszer csodálhatták meg a veterán járműveket az érdeklődők, és ezen a napon több gyermekprogrammal is várták a kicsiket: a Szlovák tájházban alkotóudvarban ügyeskedhettek, s az Iszkiri zenekar is nekik muzsikált. A közelmúltban elhunyt id. Kunhegyesi Ferenc emlékére rendezett Cigány gasztronómiai bemutató is sok érdeklődőt vonzott, s a kiskőrösi ételek látványkonyhája előtt is hosszú sor kígyózott. A délutáni folklórgálára –melyen fellépett a Norvég Senior Tánccsoport, kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes, a SZÓ-L-AM Alapfokú Művészeti Iskola és a Hétszínvirág Alapítvány néptánccsoportjai, valamint a budapesti Vadrózsák Néptáncegyüttes CAVINTON Senior csoportja – megtelt a tér, majd táncházban mulathatott a közönség. A kutyák hagyományos szépségversenyét is megrendezték, ahol egyebek mellett magyar fajta, keverék kutya, menhelyes, legmókásabb, gazdájára legjobban hasonlító, legnagyobb, ivartalanítottak és több kategóriában osztottak díjakat. Kulturális ínyencség is jutott a fesztivál második napjára: A nagy triász címmel nyílt meg a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kisgalériájában a Petőfi–Arany–Tompa képzőművészeti pályázat anyagainak kiállítása a debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete, a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub, a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör és a kiskőrösi Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület közreműködésével. A kiállítást E. Dr. Csorba Csilla az Arany-emlékév múzeumi kurátora nyitotta meg. A jelenlévőket Kispálné dr. Lucza Ilona üdvözölte, a pályaműveket Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikus művésztanár méltatta, majd átadta a pályadíjakat. Első lett Molnár István Kiskunfélegyházáról, a második Furák Attila, a harmadik pedig ifj. Kunhegyesi Ferenc kiskőrösi művészek. A Kőrös-körül a Művészetért Egyesület alkotóinak fotókiállításán Oláh Pál, Ifj. Cserna László és László Tiborné Alexandra képeit mutatták be a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében. Márkó Ákos gitárestje nyitotta az esti zenei programok sorát, majd Geszti Péter Létvágy című koncertjére telt meg a színpad előtti tér. A Közúti Szakgyűjteményben a jazz rajongói gyűltek össze a Szürkeverebek Jazzbandája és a Bohém Ragtime Band koncertjére. A mulatság ezen a napon is a Jet Caffe és a Mátyás Pálinkaház sátrában zárult.

(A fotógaléria folyamatosan bővül.)

 

Hasonló cikkek

Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2018. évi júliusi száma.
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozott időtartamú állást hirdet, adóigazgatási ügyintéző munkakörben.
Egyéjszakás kaland - hogy minél több kulturális élmény szülessen!