Ünnepelt Petőfi városa

Ünnepelt Petőfi városa

Kiskőrösön koszorúzással vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepi megemlékezések sora: a Batthyány-emléktáblánál helyezte el a tisztelet és az emlékezés koszorúit Domonyi László polgármester és Pohankovics András alpolgármester.

Ezt követően rangos önkormányzati elismerések átadására került sor a Városháza dísztermében.

A „Kiskőrös Város Díszpolgára” címet Kurucz András vehette át, a „Kiskőrösért” díjban Tóth Mátyás részesült. A „Kiskőrös Város kultúrájáért” díjat Boldoczki Róbert, a „Kiskőrös Város ifjúságának oktatásáért és neveléséért” díjat Boros Dávid vehette át. A „Kiskőrös Város egészségügyi és szociális ellátásáért” díjat dr. Radvánszki Évának ítélte oda a képviselő-testület, a „Kiskőrös Város településfejlesztéséért” díjat Csővári Csaba, a „Kiskőrös Város nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért” díjat Pocsaly Zoltán vehette át. „Kiskőrös Város sportjáért” Suba Róbertet tüntették ki, a „Kiskőrös Város gazdaságáért” díjat Lengyel Ferenc kapta, a „Kiskőrös Város közéletéért” díjat megosztva Dedák Pál és Torgyik Istvánné vehette át. A díjátadó ünnepség fényét a SZÓ-LA-M zeneiskola növendéke, Herczeg Teréz éneke, valamint Péczka Fatime szavalata emelte.

Az esős idő miatt ebben az évben a művelődési központ adott otthont az ünnepi megemlékezésnek, amelyet Kiskőrös Város Fúvószenekara nyitott meg, majd Ádám Noémi, a Kiskőrösi Evangélikus Iskola Petőfi Sándor Általános Iskola tanulójának szavalata után Domonyi László polgármester mondta el ünnepi beszédét, amelyben hangsúlyozta: „1848 hőseit is a hit, és az ebből fakadó hűség tartotta meg, erősítette és tette képessé a magyar szabadság kivívására. Hűség a hazához, a magyarsághoz, egymáshoz és önmagukhoz.” –Nincs tehát helye ma sem a kishitűségnek, „mert március 15-én felvirradt a szabadság napja. A szabadságé, amely egyéni és közösségi életünkben egyaránt ma is az egyik legnagyobb kincsünk. Ezt, az őseink által számunkra is kivívott szabadságot kötelességünk oltalmazni, ápolni, és ezen örökséget, mint legnagyobb kincsünket továbbadni utódainknak” –fogalmazott a polgármester. Kiemelte a kiskőrösiek építő munkáját, összefogását, a közösségeiben rejlő erejét, s a hagyományait megtartó, ugyanakkor modern város jövőjét, mely méltó világhírű szülöttéhez.

Ezt követően az Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskolája 4. a osztályos diákjai idézték meg 1848 március idusának eseményeit tánccal fűszerezett irodalmi műsorukban: a diákokat Turákné Harangozó Andrea és Petrányi Ilona készítette fel. 

Az Országos Petőfi Sándor Társaság, Kiskőrös Város Önkormányzata, Kiskőrös Város Képviselő-testülete, a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala, a Szlovák és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, a város oktatási és kulturális intézményei, a Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum, a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti Alapítvány, a pártok képviselői, valamint a Kiskőrösi Helyőrség Nyugállományúak Klubja, a Héry Tibor Magyar Nemzetőrség Egyesület, a POFOSZ Helyi Szervezete és az 56-os Szövetség Kiskőrösi Szervezete nevében koszorúkat helyeztek el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjai: Petőfi Sándor, Bem József, Jókai Mór és Kossuth Lajos szobránál, valamint Petőfi Sándor szülőházánál.

 

Hasonló cikkek

Az emberi erőforrások minisztere – a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre figyelemmel - a 2020/2021. nevelési, illetve tanévre történő óvodai, valamint általános iskolai beiratkozásról szóló 7/2020. (III. 25) EMMI határozatában a 2020/2021. nevelési évre történő óvodai beiratkozások vonatkozásában egyedi eljárási szabályokat határozott meg. A kötelező felvételi körzettel rendelkező óvodák felvételi eljárása szerint miden óvodaköteles gyermek felvételre kerül a körzeti óvodájába 2020. április 21-ig. A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelésének napján kerül majd sor.(várhatóan 2020.09.01-jén) A kötelező felvételt biztosító óvoda a felvételi kötelezettségének teljesítését követően a szabad férőhelyei alapján további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud a benyújtott szándéknyilatkozatok alapján.
Kiskőrös Város Polgármestere a lakosság által is ismert veszélyhelyzetre való tekintettel a mai napon a zöldséges piac bezárásának enyhítésére megegyezett a termelőkkel, akik elérhetőségüket megadva vállalták, hogy termékeik házhozszállításával hozzájárulnak az Önök további ellátásához. Köszönetünket fejezzük ki ezen termelőknek a veszélyhelyzetben tanúsított rugalmas magatartásukért.
Tisztelt Szülők! Az járványügyi helyzetre való tekintettel kérem, hogy 2020. április 3-ig a lasztoviczal [kukac] gmail [pont] com email címre, vagy a délelőtti órákban a 78/312-684-es telefonszámon jelezze szándékát, hogy gyermekét melyik első osztályba szeretné beíratni.