Üdülő tanya tavaszi vagyonvédelem

Üdülő tanya tavaszi vagyonvédelem

Köztudott, hogy Bács-Kiskun megyében nagyon sok tanya és üdülőterület, kiskertes külterületi településrész található. A tavasz beköszöntével benépesülnek az üdülők, hétvégi házak és tanyák. Gazdáik megkezdik a mezőgazdasági tevékenységet, a kiskertek életre kelnek. Ebben az időszakban a tulajdonosok az otthon tartott mezőgazdasági kisgépeket, szerszámokat, szivattyúkat, termelőeszközöket, vegyszereket, vetőmagokat, üzemanyagot, az ott tartózkodáshoz szükséges személyes tárgyakat, eszközöket (TV, rádió, ruhanemű, élelmiszer, egyebek) nem viszik haza, azok őrizetlenül maradnak. A bűnözők is tisztában vannak ezekkel a körülményekkel, megszaporodnak a betörések.

Az ilyen típusú bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat ajánljuk:

A legfontosabb, hogy illetéktelen ne tudjon bejutni a telekre, a házba.

Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell megfelelő mechanikai védelemmel ellátni. A pinceablaktól a külső padlásajtóig, a szivattyúaknától a szerszámtárolóig - mindegyik védelméről gondoskodni kell. Létrát se hagyjanak elérhető helyen, csökkentsék a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét! Javasoljuk az ajtók több biztonsági zárral való ellátását. Manapság egyre több üdülő és külterületi ingatlan közelében működik vagyonvédelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás. Mérjék fel ezeket a lehetőségeket, és ha mód van rá, az épületet szereltessék fel ún. hangos- és/vagy néma riasztással üzemelő elektronikus védelmi berendezéssel. A riasztójelzések a rendszert üzemeltető vállalkozás ügyeleti központjába érkeznek, és onnan indul járőr az esemény tisztázására, de működik riasztórendszer más, ugyancsak hatékony megoldással is. Kisebb beruházást igényel néhány mozgásérzékelő lámpa felszerelése az épületre, amely szintén elriaszthatja az illetéktelenül behatolni szándékozókat.

Amennyiben a betörő mégis bejutna az épületbe, a lehető legkevesebb értéket találja ott! Értékes híradástechnikai, háztartási és egyéb kisgépeket, eszközöket csak szükséges mennyiségben és időre tároljanak ott! Amikor hoszszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, vigyék haza vagyontárgyaikat!

Az ottmaradt értékekről készítsenek leltárt: típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel adathordozóra elmentve, biztonságos helyen tárolva. Természetesen azt ne hagyják a házban!

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb településen működik polgárőr egyesület, melyek tagjai rendszeresen folytatnak bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot. Célszerű velük felvenni a kapcsolatot, mivel igen hatékonyak a települések bel- és külterülete vagyonbiztonságának fokozásában.

Fontolják meg!

  • A könnyen mozdítható, rendszeresen nem használatos értékeket vigyék haza!
  • Értékkel bíró, beazonosítható tárgyaikról készítsenek fényképet, zsebleltárt!
  • Tegyenek meg mindent az illetéktelenek bejutásának megakadályozása érdekében!
  • Vegyék fel a kapcsolatot a helyi polgárőrséggel!

Felmerült kérdéseikkel hívják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakelőadóit a 76 / 513 – 300 - 3127-es telefonszámon, ahol megfelelő tanácsokkal állunk az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek és intézmények segítségére személy- és vagyonvédelmi kérdésekben.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu

Üdülő tanya tavaszi vagyonvédelem
434.36 KB
udulo-tanya-tavaszi-vagyonvedelem.pdf

Hasonló cikkek

A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online! Az online elérhető Önkormányzati Hivatali Portál nemcsak magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is megkönnyíti a mindennapjait. Az e-ügyintézési felületen keresztül az ország bármelyik pontjáról, gyorsan és kényelmesen intézhetők az önkormányzati ügyek. Az elektronikus ügyintézést választók így nemcsak a sorban állás miatti bosszankodástól kímélik meg magukat, hanem támogatják a papírmentes és környezetkímélő ügyintézést is.
Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál. Házasságkötés, gyermekszületés, építkezés, autóvásárlás, vállalkozásindítás, mind-mind fontos és örömteli, ugyanakkor kétségtelenül hivatalos ügyintézéssel is járó események. Januártól már minden magyarországi településen, így nálunk is elérhető az Önkormányzati Hivatali Portál szolgáltatás, amelyen keresztül online, akár a saját nappalinkból is kényelmesen és gyorsan intézhetők az önkormányzati hivatali ügyek a hét minden napján. Így életünk kisebb-nagyobb eseményei és azok adminisztrációs feladatai is sokkal könnyebbé válnak.
1 fő villanyszerelő (7524) Soltvadkert 1 fő egyéb egyszerű építőipari foglalkozású (9329) Kecel 1 fő burkoló (7534) Kecel