Trükkös faárusok

Trükkös faárusok

Elkezdődött a fűtési szezon, így Bács-Kiskun megyében is megjelenhetnek a trükkös faárusok. Minden évben több tucatnyi embert csapnak be a tűzifával házalók. Trükkök tömegével verik át a megren-delőket a „tüzelős csalók”.

Elkövetési módszereik jellemzői a következők:

A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” mi-nőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. Csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értéke-sítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják.

A jármű platóján még tíz mázsának mondják a tüzelőt, udva-ron leborítva a döbbent „megrendelő” már csak ennek a felét találja. A laikus vevő gyakran megbecsülni sem tudja, hogy valóban annyit kapott-e, amennyit megrendelt.

Előfordulhat, hogy nem a megrendelt minőségű tűzifát szál-lítják ki.

A vásárlás során, - ha nagyobb címletű bankjegyből kell visszaadni - kifigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét, majd a figyelmét elterelve (vi-zet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) megszabadít-ják tőle.

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

  • Fontolják meg a kiválónak tűnő – a piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánla-tot! Őrizzék meg egészséges bizal-matlanságukat az árusokkal szem-ben.
  • A megrendeléskor előre egyeztesse-nek időpontot a kiszállításhoz, és le-hetőség szerint kérjék egy szomszéd vagy rokon segítségét, jelenlétét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában.
  • Kérjenek mérlegelést valamelyik kö-zeli TÜZÉP telepen. Egy ilyen ké-résnél a tisztességtelen szándékúak azonnal továbbállnak.
  • Csak azután fizessenek, amikor min-dent rendben találnak.
  • Legyenek óvatosak, és ne engedjenek be otthonaikba idegeneket, így nem vál-hatnak trükkös tolvajok áldozatává.

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98,

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu www.police.hu/bacs/bunmegelozes

790.59 KB
trukkos-faarusok.pdf

Hasonló cikkek

1 fő intézményvezető helyettes (2312) Kiskőrös 1 fő szociális munkatárs (3511) Kaskantyú 1 fő tanyagondnok (3511), Kiskőrös 1 fő terápiás munkatárs (3511) Kaskantyú 1 fő árukiadó (5129) Soltvadkert 1 fő diétás szakács (5134) Kaskantyú
A Népegészségügyi Program keretében a veszélyeztetett női lakosság emlőszűrő vizsgálata tovább folytatódik.
1 fő ápoló, szakápoló (3311) Kaskantyú 1 fő adókönyvelési ügyintéző (3652) Páhi 1 fő portás, telepőr (9231) Kaskantyú