Tavaszi vagyonvédelem - Üdülő és tanya

Tavaszi vagyonvédelem - Üdülő és tanya

Köztudott, hogy Bács-Kiskun megyében nagyon sok tanyás- és üdülőterület, kiskertes külterületi településrész található. A tavasz beköszöntével benépesülnek az üdülők, hétvégi házak, tanyák, gazdáik megkezdik a mezőgazdasági tevékenységet, a kiskertek életre kelnek. Ebben az időszakban a tulajdonosok az otthon tartott mezőgazdasági kisgépeket, szerszámokat, szivattyúkat, termelő eszközöket, vegyszereket, vetőmagokat, üzemanyagot, az ott tartózkodáshoz szükséges személyes tárgyakat, eszközöket (TV, rádió, ruhanemű, élelmiszer, egyebek) már nem viszik haza, azok őrizetlenül maradnak. A bűnözők is tisztában vannak ezekkel a körülményekkel, megszaporodnak a betörések.  

Az ilyen típusú bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat ajánljuk: 

Elsősorban a bejutást kell megakadályozni. Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell biztonsági ráccsal ellátni. A pinceablaktól a külső padlásajtóig, a szivattyúaknától a szerszámtárolóig – mindegyik védelméről gondoskodni kell. Létrát sem szabad az udvaron hagyni, felkínálni a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét! Javasoljuk az ajtók több biztonsági zárral való ellátását.  Manapság egyre több üdülő és külterületi ingatlan közelében működik vagyonvédelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás. Mérjék fel ezeket a lehetőségeket is, és ha mód van rá, az épületet szereltessék fel ún. hangos- vagy néma riasztással üzemelő elektronikus védelmi berendezéssel. A riasztójelzések több helyen a rendőrségre érkeznek, és onnan indul járőr az esemény tisztázására, de működik riasztórendszer más, ugyancsak hatékony megoldással is.  

Kisebb beruházást igényel néhány mozgásérzékelős lámpa felszerelése az épületre, amely szintén elriaszthatja az illetéktelenül behatolni szándékozókat. 

Amennyiben a betörő mégis bejutna az épületbe, a lehető legkevesebb értéket találja ott! Értékes híradástechnikai, háztartási és egyéb kisgépeket, eszközöket csak szükséges mennyiségben és időre tároljanak ott! Amikor hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, vigyék haza vagyontárgyaikat!  

Az ott maradt értékekről készítsenek leltárt: típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel – de azt se hagyják a házban! 

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb településen működik polgárőr egyesület, melyek tagjai rendszeresen folytatnak bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot. Célszerű velük felvenni a kapcsolatot, mivel igen hatékonyak a települések vagyonbiztonságának fokozásában. 

Jegyezzék meg!   

  • A könnyen mozdítható, rendszeresen nem használatos értékeket vigyék haza! 
  • Értékkel bíró, beazonosítható tárgyaikról készítsenek fényképet, zsebleltárt!   
  • Tegyenek meg mindent az illetéktelenek bejutásának megakadályozása érdekében!   
  • Vegyék fel a kapcsolatot a helyi polgárőrséggel! 

Felmerült kérdéseikkel hívják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársait a 76 / 513 - 300 - 3127-es telefonszámon, ahol megfelelő tanácsokkal állunk az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek és intézmények.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14.
Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98
e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu

629.83 KB
udulo-tanya-tavaszi-vagyonvedelem.pdf