Szépkorúakat köszöntöttek

Szépkorúakat köszöntöttek

A 95 esztendős Dulai Jánosnét, lánykori nevén Jancsók Máriát és Patyi Árpádné Szondy Erzsébetet köszöntötte a napokban Domonyi László polgármester és Baranyainé Szabó Katalin anyakönyvvezető.

Marika néni Kiskőrösön született 1922. június 27-én. Már fiatal lányként is sokat járt napszámba dolgozni, így, amikor 1942-ben házasságot kötött Dulai Jánossal, nem volt „idegen” számára a mezőgazdasági munka, amiből fenntartották a családot. Három gyermekük született: János, Mária és Ilona, akik közül kettőt sajnos korán elvesztettek. Ma Mária lányánál él, ő viseli gondját. Marika néni a KTSZ-nél is dolgozott 15 esztendőn keresztül, onnan ment nyugdíjba. Mindig is aktív közösségi életet élt, mint mesélte, tanácstag is volt, sőt, küldöttként a parlamentben is járt, ahová természetesen szlovák népviseletben érkezett, amit mindenki megcsodált. Szabadidejében is kereste a társaságot, sokat kirándult, szeretett kertészkedni, sütni-főzni, nagy mestere volt a kiskőrösi „szaladgálós”rétes készítésének. A stafétabotot Marika lánya vette át tőle, aki a rétesfesztiválok elmaradhatatlan rétessütő asszonya.

Erzsike néni 1922. június 19-én, Berettyóújfaluban, egy háromgyermekes családban született. Édesapja kántortanítóként gondoskodott róluk, édesanyja a házasságkötésig jegyzőkisasszony volt. Az egyik fiútestvér, György, a jogi pályát választotta, István sportolóként szerzett olimpiai, világbajnoki érmeket. Erzsike néni fejét 1948. május 29-én „kötötte be” Patyi Árpád főkönyvelő, akivel szeretetben nevelték fel két gyermeküket: Erzsébetet és Árpádot. Erzsi néni lánya is a tanítói pályát választotta, pár évvel ezelőtt ment nyugdíjba, Árpád autószerelő lett. Magukhoz vették Erzsike néni testvérének fiát is, Istvánt, akit, mint saját gyermeküket neveltek fel és taníttattak ki építészmérnöknek. Hét unoka és hat dédunoka született a családban. Erzsike néni, vagy, ahogy ismerősei hívták „Böske néni” adminisztrátorként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Napjainkban a legidősebb tagja a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának.

Kísérje Isten áldása a továbbiakban is, tartsa meg Őket még sokáig egészségben, boldogságban, hozzon az életükbe még sok örömöt és derűt!

Hasonló cikkek

Egyéjszakás kaland - hogy minél több kulturális élmény szülessen!
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2018. évi júniusi száma.
1 fő általános asztalos, (ács, asztalos) (7223) Soltvadkert 1 fő logisztikai vezető (1321) Kiskőrös 1 fő gyógytornász (2224) Kiskőrös