Szépkorúakat köszöntöttek

Szépkorúakat köszöntöttek

A 95 esztendős Dulai Jánosnét, lánykori nevén Jancsók Máriát és Patyi Árpádné Szondy Erzsébetet köszöntötte a napokban Domonyi László polgármester és Baranyainé Szabó Katalin anyakönyvvezető.

Marika néni Kiskőrösön született 1922. június 27-én. Már fiatal lányként is sokat járt napszámba dolgozni, így, amikor 1942-ben házasságot kötött Dulai Jánossal, nem volt „idegen” számára a mezőgazdasági munka, amiből fenntartották a családot. Három gyermekük született: János, Mária és Ilona, akik közül kettőt sajnos korán elvesztettek. Ma Mária lányánál él, ő viseli gondját. Marika néni a KTSZ-nél is dolgozott 15 esztendőn keresztül, onnan ment nyugdíjba. Mindig is aktív közösségi életet élt, mint mesélte, tanácstag is volt, sőt, küldöttként a parlamentben is járt, ahová természetesen szlovák népviseletben érkezett, amit mindenki megcsodált. Szabadidejében is kereste a társaságot, sokat kirándult, szeretett kertészkedni, sütni-főzni, nagy mestere volt a kiskőrösi „szaladgálós”rétes készítésének. A stafétabotot Marika lánya vette át tőle, aki a rétesfesztiválok elmaradhatatlan rétessütő asszonya.

Erzsike néni 1922. június 19-én, Berettyóújfaluban, egy háromgyermekes családban született. Édesapja kántortanítóként gondoskodott róluk, édesanyja a házasságkötésig jegyzőkisasszony volt. Az egyik fiútestvér, György, a jogi pályát választotta, István sportolóként szerzett olimpiai, világbajnoki érmeket. Erzsike néni fejét 1948. május 29-én „kötötte be” Patyi Árpád főkönyvelő, akivel szeretetben nevelték fel két gyermeküket: Erzsébetet és Árpádot. Erzsi néni lánya is a tanítói pályát választotta, pár évvel ezelőtt ment nyugdíjba, Árpád autószerelő lett. Magukhoz vették Erzsike néni testvérének fiát is, Istvánt, akit, mint saját gyermeküket neveltek fel és taníttattak ki építészmérnöknek. Hét unoka és hat dédunoka született a családban. Erzsike néni, vagy, ahogy ismerősei hívták „Böske néni” adminisztrátorként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Napjainkban a legidősebb tagja a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának.

Kísérje Isten áldása a továbbiakban is, tartsa meg Őket még sokáig egészségben, boldogságban, hozzon az életükbe még sok örömöt és derűt!

Hasonló cikkek

Új Karrier Magyarországon” Európai Online Állásbörze 2017. november 22-én, szerdán. Az online börze helyszíne: www.europeanjobdays.eu fő pultos-felszolgáló (5133) Kiskőrös
Szám: 4-17/2017. Kiskőrös Város Képviselő-testületének ülését 2017. november 22-én (szerda) 14.00 órára összehívom és az ülésre tisztelettel meghívom. Az ülés helye: Városháza Díszterme (6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 1.)
Az idei évben harmadik alkalommal megrendezett Kemencés és Gasztronómia Fesztiválra sokan kilátogattak. A színes programok, az ínycsiklandozó illatok és a jó idő a Petőfi térre csalogatták a vendégeket. A kicsiket a Mohácsi úti Óvoda előadása és a Portéka színpad gyermekprogramja hívogatta. A népzene és néptánc kedvelői a Szivárvány néptáncegyüttes, a SZÓ-LA-M néptánccsoportjai, a Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar jóvoltából ugyanúgy találhattak számukra kedves programot, mint a modern műfajok kedvelői, akik Galda Levente esztrádműsorán és Márkó Ákos, valamint Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertjén mulathattak. Márton-nap a libapecsenye mellett az újbor ünnepe is, ennek jegyében került sor a hagyományos boráldásra is, melyet a történelmi egyházak helyi vezetői celebráltak. A város kemencéjében is sok finomság sült, s a téren finomabbnál finomabb kemencés ételeket kóstolhattak a vendégek, melyre jól csúszott az újbor. A nap folyamán savanyúság-szépségversenyre is sor került. A sportkedvelők számára is vonzó volt a fesztivál: mintegy 250-en indultak a Libafutam futó- és kerékpáros versenyen, s népszerű volt a Gigászi küzdelem elnevezésű sorverseny is. A fesztiválon a kézműves kiállítók mellett helyi és környékbeli kistermelők, borászatok is képviseltették magukat.