Nyolc lépés az online támadások ellen

Nyolc lépés az online támadások ellen

Nincsen százszázalékos biztonság a kibertérben, de ha bizonyos lépéseket betartanak a felhasználók, akkor van esélyük elkerülni a támadásokat és az online kártevőket.

Egy kiberbiztonsági cég alábbi ajánlásai közül ha csak egyet is betartanak, máris nagyobb biztonságban élhetik online mindennapjaikat.

1. Mindenhová más-más jelszó

Nehéz ezt betartani, de ne használják több szolgáltatáshoz ugyanazt a jelszót. Minden egyes weboldalhoz egyéni jelszót adjanak meg - használhatnak jelszógenerátort is a feladatra. A jelszavak legyenek hosszúak, bonyolultak, tartalmazzanak kis- és nagybetűt, számot is. Eszükbe se jusson papírra leírni őket, vegyék igénybe a jelszómenedzselő megoldásokat.

2. Frissítsenek

Ne halogassák a frissítések telepítését, a legtöbb közülük olyan biztonsági lyukakat foltoz be, melyekről a hekkerek már tudnak. Gyakran, időben frissítsenek! Frissítsék a szoftvereiket, de a hardverek – például a router – vezérlőprogramjáról (firmware) se feledkezzenek meg.

3. Készítsenek adatmentést

A fájljaikat használhatatlanná titkosító zsarolóvírusokra egy egész iparág épül. A zsarolóvírusok ellen a leghatásosabb védekezés, ha rendszeresen készítenek biztonsági mentést adataikról. Ezt a mentést ne hálózatba kötött adattárolóra bízzák, hisz a zsarolóvírusok gyakran a külső lemezek adatait is titkosítják.

Nincsen százszázalékos biztonság a kibertérben, de ha bizonyos lépéseket betartanak a felhasználók, akkor van esélyük elkerülni a támadásokat és az online kártevőket.

4. Vigyázzanak az e-mailben küldött linkkel

Mindig gyanakvással éljenek, ha egy ismeretlen feladótól érkező e-mailben kell egy linkre kattintaniuk.

Az adathalász támadások egy közismert szolgáltatót másoló hamis oldalra visznek, ahol bűnözőknek adhatják meg önként adataikat. Helyette a böngészőben kézzel adják meg az ismert webáruházak és az internetbankjuk címét.

5. Keressék a lakat jelet online vásárláskor

A legtöbb weboldal titkosított, biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikál a felhasználókkal, adataikat titkosítva továbbítja. Hogy az adott weboldal biztonságos, onnan tudják, hogy a webböngésző címsora elején egy kis lakat ikon jelenik meg, amelyet „https” követ.

Amikor fizetnek, személyes adatokat adnak meg, ezért mindenképp győződjenek meg, hogy biztonságos a kapcsolat.

6. Ne küldjenek bankkártyaadatokat

Bármilyen hivatalosnak tűnő felszólítást is kapnak, emailben vagy szöveges üzenetben senkinek se küldjék el bankkártyájuk adatait. A bankok ilyen úton soha nem kérik az ügyfelek adatait, nem kérnek adategyeztetést, frissítést.

Az e-mail vagy üzenet később hekkerek, adataik az adathalászok kezébe kerülhetnek.

7. Változtassák meg a gyári jelszavakat

A vásárolt, az ajándékba kapott okos készülékeknél sok esetben a gyártó alapból feltett egy jelszót, felhasználónevet. Mielőtt a készülékre bíznák személyes és banki adataikat, házunk védelmét, mindenképp változtassák meg a gyári azonosítókat.

8. Közösségi megosztás előtt gondolkodjanak!

Lehet, hogy elcsépelt, de ismételten fel kell hívni a felhasználók figyelmét: nem kell mindent megosztani a Facebookon, előbb gondolkodjanak, és utána posztoljanak.

Egy poszt örökre megmarad.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

556.91 KB
nyolc-lepes-az-online-tamadasok-ellen.pdf

Hasonló cikkek

1 fő gépészmérnök (2118) Kecel 1 fő termelés irányító (3161) Kiskőrös 1 fő üzletkötő, területi képviselő (3624) Kiskőrös 1 fő felszolgáló (5132) Akasztó
Április 11-ig várja a jelentkezőket az Aegon Országos Kármegelőzési Program online nyereményjátéka, amellyel 10 felső tagozatos általános iskolai osztály egyenként 100 000 forintos ajándékutalvány csomagot nyerhet. Emellett azok az iskolák, amelyek rendelkeznek iskolai alapítvánnyal, részt vehetnek a főnyeremény sorsolásán is, amely 250 000 forint támogatást jelent a nyertes iskolának.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a márciusi száma.