Nyolc lépés az online támadások ellen

Nyolc lépés az online támadások ellen

Nincsen százszázalékos biztonság a kibertérben, de ha bizonyos lépéseket betartanak a felhasználók, akkor van esélyük elkerülni a támadásokat és az online kártevőket.

Egy kiberbiztonsági cég alábbi ajánlásai közül ha csak egyet is betartanak, máris nagyobb biztonságban élhetik online mindennapjaikat.

1. Mindenhová más-más jelszó

Nehéz ezt betartani, de ne használják több szolgáltatáshoz ugyanazt a jelszót. Minden egyes weboldalhoz egyéni jelszót adjanak meg - használhatnak jelszógenerátort is a feladatra. A jelszavak legyenek hosszúak, bonyolultak, tartalmazzanak kis- és nagybetűt, számot is. Eszükbe se jusson papírra leírni őket, vegyék igénybe a jelszómenedzselő megoldásokat.

2. Frissítsenek

Ne halogassák a frissítések telepítését, a legtöbb közülük olyan biztonsági lyukakat foltoz be, melyekről a hekkerek már tudnak. Gyakran, időben frissítsenek! Frissítsék a szoftvereiket, de a hardverek – például a router – vezérlőprogramjáról (firmware) se feledkezzenek meg.

3. Készítsenek adatmentést

A fájljaikat használhatatlanná titkosító zsarolóvírusokra egy egész iparág épül. A zsarolóvírusok ellen a leghatásosabb védekezés, ha rendszeresen készítenek biztonsági mentést adataikról. Ezt a mentést ne hálózatba kötött adattárolóra bízzák, hisz a zsarolóvírusok gyakran a külső lemezek adatait is titkosítják.

Nincsen százszázalékos biztonság a kibertérben, de ha bizonyos lépéseket betartanak a felhasználók, akkor van esélyük elkerülni a támadásokat és az online kártevőket.

4. Vigyázzanak az e-mailben küldött linkkel

Mindig gyanakvással éljenek, ha egy ismeretlen feladótól érkező e-mailben kell egy linkre kattintaniuk.

Az adathalász támadások egy közismert szolgáltatót másoló hamis oldalra visznek, ahol bűnözőknek adhatják meg önként adataikat. Helyette a böngészőben kézzel adják meg az ismert webáruházak és az internetbankjuk címét.

5. Keressék a lakat jelet online vásárláskor

A legtöbb weboldal titkosított, biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikál a felhasználókkal, adataikat titkosítva továbbítja. Hogy az adott weboldal biztonságos, onnan tudják, hogy a webböngésző címsora elején egy kis lakat ikon jelenik meg, amelyet „https” követ.

Amikor fizetnek, személyes adatokat adnak meg, ezért mindenképp győződjenek meg, hogy biztonságos a kapcsolat.

6. Ne küldjenek bankkártyaadatokat

Bármilyen hivatalosnak tűnő felszólítást is kapnak, emailben vagy szöveges üzenetben senkinek se küldjék el bankkártyájuk adatait. A bankok ilyen úton soha nem kérik az ügyfelek adatait, nem kérnek adategyeztetést, frissítést.

Az e-mail vagy üzenet később hekkerek, adataik az adathalászok kezébe kerülhetnek.

7. Változtassák meg a gyári jelszavakat

A vásárolt, az ajándékba kapott okos készülékeknél sok esetben a gyártó alapból feltett egy jelszót, felhasználónevet. Mielőtt a készülékre bíznák személyes és banki adataikat, házunk védelmét, mindenképp változtassák meg a gyári azonosítókat.

8. Közösségi megosztás előtt gondolkodjanak!

Lehet, hogy elcsépelt, de ismételten fel kell hívni a felhasználók figyelmét: nem kell mindent megosztani a Facebookon, előbb gondolkodjanak, és utána posztoljanak.

Egy poszt örökre megmarad.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

556.91 KB
nyolc-lepes-az-online-tamadasok-ellen.pdf

Hasonló cikkek

Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2018. évi júliusi száma.
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozott időtartamú állást hirdet, adóigazgatási ügyintéző munkakörben.
Egyéjszakás kaland - hogy minél több kulturális élmény szülessen!