Ne égesd el!

Ne égesd el!

Kertes házak között sétálva sokszor érezzük az égő műanyagok, gumi, pozdorja jellegzetes, kellemetlenül édeskés-fanyar szagát... S lélegezzük be a füstöt a tüdőbe... a véráramba... marja a szemünket... kikészíti idegeinket... nem értjük, miért kiabálunk a gyerekkel... veszünk össze a párunkkal... miért ülünk megint az orvosi rendelőben vagy jön értünk a mentő...

A hulladékok égetésekor sokféle mérgező anyag szabadul fel. Ezek nagy koncentrációban azonnali halált is okozhatnak, kisebb koncentrációban megbetegítenek, magzatban-gyerekben fejlődési rendellenességet okoznak. A PVC égéstermékei közé tartozik például a foszgén vagy a dioxinok. A foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. A dioxinok egészségromboló hatása kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, torzszülött csecsemőket, férfiaknál impotenciát okoznak. Károsítják az immunrendszert és a hormonháztartást. A zsírszövetben elraktározódva felezési idejük 7-11 év.

A PVC-n kívül nagyon sokféle egyéb műanyagot használunk, mindenféle adalékanyagokkal. Az égéstermékek ártalmai is ennek megfelelően sokrétűek és súlyosak. Csak néhány példa: bőrirritáció, rák, idegrendszeri zavarok és következményeik, az immunrendszer zavarai, mandulák krónikus duzzanata, a hormonháztartás zavarai, meddőség, impotencia, fejlődési rendellenességek, magzati károsodás, veleszületett szívproblémák, halva születés, fejfájás, vérsejtek károsodása, máj- és  esekárosodás, légzési elégtelenség, asztma, tüdőgyulladás, tüdővizenyő, halál...

A mérgeket a mi kéményünkből messze viheti a szél.

A kertünkben lecsapódó, az ajtón-ablakon, réseken át a lakásba kúszó égéstermékek nemcsak a saját kéményünkből származnak, hanem a szomszéd házból, a szomszéd utcából, a szomszéd faluból is. Mindezen okok miatt tiltja jogszabály a hulladékok, köztük a műanyaggal ragasztott pozdorja, festékes fa égetését is. A jogszabály megszegői 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, vagy a Btk. 248.§-a alapján 5 évig terjedő szabadságvesztésre.

Mit tegyünk, ha valaki a környezetünkben műanyagot éget?

  • Adjuk oda neki ezt a szórólapot, hogy lássa, milyen ártalmakkal jár a műanyagégetés.
  • A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük.
  • Forduljunk a járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz postai levélben. A közérdekű panasz bejelentése illetékmentes. A jogszabályok, melyekre hivatkozhatunk:
    • a 2004. évi XIX. törvény 141-143. §-a (közérdekű bejelentés),
    • az 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése (környezetkárosítás bejelentése),
    • és a 306/2010. kormányrendelet (ez szabályozza a levegő tisztaságát és tiltja a hulladékok égetését).

Bővebb felvilágosításért forduljon a Levegő Munkacsoporthoz. Segítünk!


Levegő Munkacsoport

1081 Budapest, Üllői u. 18. I/9. | Postacím: 1465 Budapest, Pf. 1676 | (06 1) 411-0509, 411-0510

http://www.levego.hu/tanacsado_iroda/tanacskeres | facebook.com/levego


A kiadvány megjelentetését a ClimateWorks támogatta.

Szórólap
1.94 MB
egetesszoroanyag.pdf

Hasonló cikkek

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk önöket, hogy 2018. december 17-én, hétfőn 13:30-tól technikai okok miatt a Polgármesteri Hivatalban nincs ügyfélfogadás.
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk önöket, hogy  2018. december 15-én, szombaton technikai okok miatt a Polgármesteri Hivatalban nincs ügyfélfogadás.
Karácsony alkalmából ruhákat, játékokat gyűjtöttünk, melyeket ételosztással egybekötve fogunk kiosztani.