Megemlékezés Petőfi városában

Megemlékezés Petőfi városában

Kiskőrösön koszorúzással vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepi megemlékezések sora: a Batthyány-emléktáblánál helyezte el a tisztelet és az emlékezés koszorúit Domonyi László polgármester és dr. Turán Csaba jegyző.

Ezt követően rangos önkormányzati elismerések átadására került sor a Városháza dísztermében. A „Kiskőrös Város Díszpolgára” címet Faragó Imre vehette át, a „Kiskőrösért” díjban Czérna János részesült. A Kiskőrös Város Kultúrájáért”díjat Szomorné Szepcsik Éva, a „Kiskőrös Város ifjúságának oktatásáért és neveléséért” díjat Czeffer István vehette át. A „Kiskőrös Város egészségügyi és szociális ellátásáért” díjat Szabóné dr. Kováts Borbálának ítélte oda a képviselő-testület. Dr. Gregus Ferenc „Kiskőrös Város Sportjáért”, Fadgyas István és Gottfried Béla „Kiskőrös Város Közéletéért”, Markó Péter „Kiskőrös Város Gazdaságáért” díjban részesült. A „Kiskőrös Város településfejlesztéséért” díjat Varga Ferenc vehette át, a Tarnówi Magyarbarátok Társasága pedig „Kiskőrös Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért” elismerésben részesült. Ez utóbbi elismerő oklevelet a szüreti napok keretében adják majd át a Tarnówból Kiskőrösre érkező delegáció vezetőjének. (A kitüntetettek méltatásai a csatolt mellékletekben olvashatóak.)
Az ünnepi megemlékezésnek, amelyet Kiskőrös Város Fúvószenekara nyitott meg, a művelődési központ adott otthont. Domonyi László polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1848 hősei olyan eszmékért szálltak síkra, melyek örök érvényűek. A márciusi ifjak által megfogalmazott tizenkét pont sorai fölött akkor és ma is ott ragyog ez a három szó: béke, szabadság és egyetértés. Ebben a három szóban találkozott a múlt, a jelen és a jövendő, mivel ez a három szó megbecsüli a múltat, utat mutat a jelenben és a jövendőbe is. A város első embere hangsúlyozta az összetartó közösség értékteremtő erejét, amellyel Kiskőrös városa követendő példával jár elöl. 
A KT Bem József Általános Iskola 6. osztályos tanulóinak "Örökké lobogjon!" című színvonalas ünnepi műsorát követően a megemlékezés Petőfi Sándor, Jókai Mór, Bem József, Kossuth Lajos szobrának, valamint Petőfi szülőházának megkoszorúzásával ért véget.

Az ünnepi rendezvény bővelkedett kísérőprogramokban. A Petőfi szülőház udvarán Petőfi 1848 márciusa és júliusa között írt verseit hallhatták a látogatók, a  múzeum emeleti galériájában "Petőfi a képzőművészetben" címmel kiállítás várta a megemlékezőket. A János Vitéz Látogatóközpontban 13 órakor díjátadóval egybekötött kiállítás nyílt újszerű, úgynevezett doboztechnikával készült gyermekalkotásokból. A téma Petőfi János vitéz című alkotása volt. A Petőfi Sándor Művelődési Központ emeleti galériájában "Pilvax napjainkban" címmel irodalmi barangolásra nyílt lehetőség, ahol bárki elszavalhatta, felolvashatta kedvelt Petőfi-költeményét. A látogatókat még sütemény és tea is várta a stílszerűen berendezett környezetben.

14.54 KB
czeffer-istvan.docx
15.66 KB
czerna-janos.docx
17.1 KB
dr-gregus-ferenc.docx
17.34 KB
fadgyas-istvan.docx
14.91 KB
farago-imre.docx
16.28 KB
gottfried-bela.docx
16.46 KB
marko-peter.docx
15.34 KB
szabone-dr-kovats-borbala.docx
15.82 KB
szomorne-szepcsik-eva.docx
15.39 KB
tarnowi-magyarbaratok-tarsasaga.docx
14.62 KB
varga-ferenc.docx

Hasonló cikkek

1 fő gépészmérnök (2118) Kecel 1 fő termelés irányító (3161) Kiskőrös 1 fő üzletkötő, területi képviselő (3624) Kiskőrös 1 fő felszolgáló (5132) Akasztó
Április 11-ig várja a jelentkezőket az Aegon Országos Kármegelőzési Program online nyereményjátéka, amellyel 10 felső tagozatos általános iskolai osztály egyenként 100 000 forintos ajándékutalvány csomagot nyerhet. Emellett azok az iskolák, amelyek rendelkeznek iskolai alapítvánnyal, részt vehetnek a főnyeremény sorsolásán is, amely 250 000 forint támogatást jelent a nyertes iskolának.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a márciusi száma.