Megemlékezés Petőfi városában

Megemlékezés Petőfi városában

Kiskőrösön koszorúzással vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepi megemlékezések sora: a Batthyány-emléktáblánál helyezte el a tisztelet és az emlékezés koszorúit Domonyi László polgármester és dr. Turán Csaba jegyző.

Ezt követően rangos önkormányzati elismerések átadására került sor a Városháza dísztermében. A „Kiskőrös Város Díszpolgára” címet Faragó Imre vehette át, a „Kiskőrösért” díjban Czérna János részesült. A Kiskőrös Város Kultúrájáért”díjat Szomorné Szepcsik Éva, a „Kiskőrös Város ifjúságának oktatásáért és neveléséért” díjat Czeffer István vehette át. A „Kiskőrös Város egészségügyi és szociális ellátásáért” díjat Szabóné dr. Kováts Borbálának ítélte oda a képviselő-testület. Dr. Gregus Ferenc „Kiskőrös Város Sportjáért”, Fadgyas István és Gottfried Béla „Kiskőrös Város Közéletéért”, Markó Péter „Kiskőrös Város Gazdaságáért” díjban részesült. A „Kiskőrös Város településfejlesztéséért” díjat Varga Ferenc vehette át, a Tarnówi Magyarbarátok Társasága pedig „Kiskőrös Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért” elismerésben részesült. Ez utóbbi elismerő oklevelet a szüreti napok keretében adják majd át a Tarnówból Kiskőrösre érkező delegáció vezetőjének. (A kitüntetettek méltatásai a csatolt mellékletekben olvashatóak.)
Az ünnepi megemlékezésnek, amelyet Kiskőrös Város Fúvószenekara nyitott meg, a művelődési központ adott otthont. Domonyi László polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1848 hősei olyan eszmékért szálltak síkra, melyek örök érvényűek. A márciusi ifjak által megfogalmazott tizenkét pont sorai fölött akkor és ma is ott ragyog ez a három szó: béke, szabadság és egyetértés. Ebben a három szóban találkozott a múlt, a jelen és a jövendő, mivel ez a három szó megbecsüli a múltat, utat mutat a jelenben és a jövendőbe is. A város első embere hangsúlyozta az összetartó közösség értékteremtő erejét, amellyel Kiskőrös városa követendő példával jár elöl. 
A KT Bem József Általános Iskola 6. osztályos tanulóinak "Örökké lobogjon!" című színvonalas ünnepi műsorát követően a megemlékezés Petőfi Sándor, Jókai Mór, Bem József, Kossuth Lajos szobrának, valamint Petőfi szülőházának megkoszorúzásával ért véget.

Az ünnepi rendezvény bővelkedett kísérőprogramokban. A Petőfi szülőház udvarán Petőfi 1848 márciusa és júliusa között írt verseit hallhatták a látogatók, a  múzeum emeleti galériájában "Petőfi a képzőművészetben" címmel kiállítás várta a megemlékezőket. A János Vitéz Látogatóközpontban 13 órakor díjátadóval egybekötött kiállítás nyílt újszerű, úgynevezett doboztechnikával készült gyermekalkotásokból. A téma Petőfi János vitéz című alkotása volt. A Petőfi Sándor Művelődési Központ emeleti galériájában "Pilvax napjainkban" címmel irodalmi barangolásra nyílt lehetőség, ahol bárki elszavalhatta, felolvashatta kedvelt Petőfi-költeményét. A látogatókat még sütemény és tea is várta a stílszerűen berendezett környezetben.

14.54 KB
czeffer-istvan.docx
15.66 KB
czerna-janos.docx
17.1 KB
dr-gregus-ferenc.docx
17.34 KB
fadgyas-istvan.docx
14.91 KB
farago-imre.docx
16.28 KB
gottfried-bela.docx
16.46 KB
marko-peter.docx
15.34 KB
szabone-dr-kovats-borbala.docx
15.82 KB
szomorne-szepcsik-eva.docx
15.39 KB
tarnowi-magyarbaratok-tarsasaga.docx
14.62 KB
varga-ferenc.docx

Hasonló cikkek

Megyeszerte összesen 100 km megújult útszakasz várja majd az utakon autózókat. A 3 féle forrásból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően korszerűbbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá válik az autózás és javulnak a munkába járás feltételei. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke és dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője tartott erről ma délelőtt közös sajtótájékoztatót.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2018. évi májusi száma.
Kiskőrös Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Kiskőrös 2. számú felnőtt fogorvosi körzet fogászati feladatainak ellátására.