Megemlékezés a kopjafánál

Megemlékezés a kopjafánál

November 4-én az az 1956-os forradalom leverésének napjára emlékeztek Kiskőrösön az ’56-os kopjafánál.

Az ’56-os Szövetség által szervezett megemlékezésen Rohoska Réka, a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola 8. A osztályos diákjának szavalata után Fodor Tamás, a középiskola tanára mondta el emlékbeszédét, melyben kitért az 1956. november 4-ét megelőző és azt követő hitszegéssorozatra, a rettenetes szovjet hadigépezet november 4. hajnali beindulására, a külföldnek velünk szembeni mulasztásaira. Mint mondta, 229 ember végeztek ki a forradalomban vállalt szerepéért, az utolsót 1961-ben. „Több ezer volt a bebörtönzöttek, internáltak száma. A bosszú nem kímélte a családtagokat sem: a feleségeket elbocsátották állásukból, a gyerekeket megbélyegezték, megakadályozták a továbbtanulásban. Számtalan kettétört emberi sors vádolja a megtorlók embertelenségét.”

Ezen az estén értük, a forradalom minden hőséért és áldozatáért gyújtott gyertyát az emlékező közösség.

Hasonló cikkek

„Akik a napot hozzák” címmel szerveztek roma kulturális rendezvénysorozatot április 8-án, pénteken a kiskőrösi művelődési központban.
Kiskőrösön koszorúzással vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepi megemlékezések sora: a Batthyány-emléktáblánál helyezte el a tisztelet és az emlékezés koszorúit Domonyi László polgármester és Pohankovics András alpolgármester.
95. születésnapján köszöntötte Ruzsáli Pálné Süveg Magdolnát Domonyi László polgármester. A Baptista Szeretetotthonban élő Magdi néni Szegeden született 1920. december 16-án.