Külföldön is biztonságban

Legyen körültekintő, mielőtt külföldön vállalna munkát!

Ebben segítséget nyújthat az EURES. Tájékoztatást adnak a biztonságos külföldi munkavállalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, az uniós országok munkaerőpiaci helyzetéről, kereslet és kínálat viszonyáról, álláslehetőségekről, a tagállamok élet- és munkakörülményeiről, foglalkoztatási szabályairól, társadalombiztosítási és adózási rendszeréről.

A Rendőrség és az EURES közös ajánlásai, hogy a munkavállalásnak egy másik országban ne legyen áldozata:

 • Ne higgyen a túlságosan csábító ajánlatoknak, csakis megbízható és ellenőrizhető állásajánlatokra jelentkezzen. Használja az EURES-t az álláskereséshez.
 • Amennyiben magán-munkaközvetítő szolgáltatásait venné igénybe, előtte mindenképpen kérjen információt az EURES-hálózat munkatársaitól. A Magyarországon bejegyzett magán-munkaközvetítők nem jogosultak közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat beszedni az álláskeresőtől. Óvakodjon a jól fizető és egyszerű külföldi munkákat kínáló magánszemélyektől!
 • Még elutazás előtt tájékozódjon az ország munka-vállalási szabályairól, társadalombiztosításáról, várható fizetéseiről és váltsa ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.
 • Mielőtt igent mondana egy külföldi állásajánlatra, előtte szerezzen be információkat a munka adóról és a várható munkakörülményekről.
 • Nyelvtudás nélkül vagy alacsony szintű nyelv tudással semmiképpen ne vállaljon el külföldi munkalehetőséget, mert átverhetik.
 • Készüljön fel arra az esetre is, ha a beígért külföldi munkalehetőség, a munkaszerződése és a valóság egymástól eltérnek, ha munkajogi problémái támadnak, foglalkoztatására vonatkozó panaszai támadnak, nem kapja meg a fizetését, akkor ezekben az ügyekben kizárólag az adott tagállam munkaügyi hatósága jogosult eljárni.
 • Gyanakodjon, ha egy külföldi munka hirdetésében „könnyű " vagy ,,erotikus" munkát ígérnek, nem elvárás sem a nyelvtudás, sem a szaktudás, vagy ha elérhetőségként csupán egy mobiltelefonszámot vagy jeligét adnak meg.
 • Legyen mindig Önnél a magyar nagykövetségnek, konzulátusnak és a rendőrségnek a telefonszáma, továbbá azokat azon segítő szervezetek elérhetősége is, ahová baj esetén fordulhat.
 • Hozzátartozóinak hagyjon otthon fénymásolatot az útleveléről, személyi igazolványáról, valamint egy nem régi fotót az arcképéről.
 • Amint megérkezett, mielőbb értesítse családját vagy közeli barátait. Hozzátartozóinak mindig legyen pontos információja a másik országbeli lakhelyéről, tartózkodási helyéről, elérhetőségéről, munkáltatójáról. Azonnal tájékoztassa őket, ha bármi változás következik be ezekben, maradjanak rendszeres kapcsolatban. Legyen önök közt egy titkos jelmondat arra az esetre, ha bajba kerülne, kényszerítik, vagy nem beszélhet nyíltan.
 • Mindig tartsa magánál a személyes iratait. Amennyiben hivatalos ügyeinek intézésébe más személyt is bevon, iratait ne adja át neki, az ügyintézésnél Ön személyesen is legyen jelen.
 • Ne írjon alá semmit, amit nem ért pontosan.
 • Mindig tartalékoljon annyi pénzt, amennyiből hazatud utazni és ne engedje, hogy anyagi függőségben és kiszolgáltatottságban tartsák.
 • Ha iratait, telefonját elvették, fogva tartják, eladták vagy prostitúcióra kényszerítették, minden körülmények között joga van a segítséghez és a védelemhez. Még akkor is, ha akaratán kívül kisebb bűncselekményekbe keveredett, vagy ezekre kényszerítették (pl. feketemunka, illegális tartózkodás, hamis iratok stb.) Ha mégis bajba vagy veszélybe kerülne, azonnal lépjen kapcsolatba a Rendőrséggel és a magyar nagykövetséggel.

A rendőrség segélyhívószáma Európában: 112

Ez egy egységes európai segélyhívószám, amely rendelkezésre áll és ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen. Az Ön hívását egész Európában szakképzett diszpécser fogadja, aki - a készenléti szervek nemzeti rendszerétől függően - vagy közvetlenül koordinálja az esetet, vagy átkapcsol a leginkább releváns szervezethez (ami tipikusan a mentők, a katasztrófavédelem, vagy a rendőrség).

Magyarország külképviseleteinek elérhetőségei: kormany.hu - Külképviseletek menüpont


Kapcsolatba lépett már az EURES-sel?

Kérdéseire szívesen válaszolunk.

EURES

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja: eures.europa.eu

European Job Days - Európai Állásbörzék: europeanjobdays.eu

EURES Magyarország hálózat weboldala: eures.munka.hu
E-mail: eures [kukac] lab [pont] hu
Facebook: facebook.com/EURESHungary
Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: nfsz.munka.hu
Virtuális Munkaerőpiac Portál: vmp.munka.hu


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

 e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

840.37 KB
kulfoldon-is-biztonsagban.pdf

Hasonló cikkek

1 fő ápoló, szakápoló (3311) Kaskantyú 1 fő óvodavezető (1328) Tabdi 1 fő tanító/német nemzetiségi tanító (2431) Tázlár 1 fő általános iskolai földrajztanár (2431) Tázlár 1 fő fakitermelő (6212) Kiskőrös 1 fő raktári kiadó (6223) Bócsa
Az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A.
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozatlan időtartamú állást hirdet, beruházási és karbantartási referens ügyintéző munkakörben.