Kiskőrösön ünnepi beszédet mondott Font Sándor képviselő

Kiskőrösön ünnepi beszédet mondott Font Sándor képviselő

Petőfi szülővárosában kitüntetést átvenni annyit jelent, mintha valaki megkapta volna települése Kossuth-díját - kezdte beszédét üdvözlő és gratuláló szavai után Font Sándor, térségünk választott országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.

Március 15. egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk - folytatta a képviselő - az volt akkor is, amikor még nem igazán engedték, hogy megünnepeljük.

„Sokat köszönhetünk azoknak a pedagógusoknak, akik a múlt évszázadban sem feledkeztek meg Petőfi Sándor: Nemzeti dal című költeménye megszületésének körülményeit és a hadjáratokat, valamint azok kiemelkedő honvédő személyiségeit, hősi tetteit megismertetni a diáksággal.

Font Sándor ezt követően méltatta a 48-as hősök példamutató cselekedeteit, kiemelve, hogy sokszor kisebbségben az ellenséggel szemben is bátran szembe szálltak a hazát fenyegető zsarnokokkal, elnyomókkal. Beszélt a megfutamodó Jellasicsról, a dicsőséges tavaszi hadjáratról, Görgeyről, a „Kárpátok ölelésének” előnyeiről, ám az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc végkimenetelének szempontjából hatalmas hátrányáról. Petőfi elvesztéséről, Segesvárról, s az utolsó székelyföldi színtérként ismert Nyergestetői hősökről…

A képviselő a jelenkorban élők feladatait az egykori hősökkel párhuzamba vonva zárta szavait.

Nem kérdéses, hogy március 15. emléke arra tanít minket, hogy függetlenség és szabadság nélkül Magyarországnak nincs jövője. Ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell küzdenünk hazánkért, habár más veszélyek fenyegetnek bennünket. Úgy tűnik, hogy nem csak a szabadságunkat és a függetlenségünket akarják elvenni tőlünk, hanem már a nemzeti identitásunkat, kultúránkat és gyermekeink jövőjét is azzal, hogy bevándorló országot akarnak csinálni országunkból. Mindaz, amiért a történelem során mi magyarok küzdöttünk, amiért az elmúlt években megdolgoztunk, mindaz a jövő és biztonság, amit gyermekeinknek kívánunk – veszélybe kerülhet. Nem hagyhatjuk. Nekünk Magyarország az első. És reméljük minden igaz, magyar lelkületű embernek.

Hasonló cikkek

A kiskőrösi történetírás hivatalos lapja - Várostörténeti folyóirat - Megjelenik kéthavonta
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2019. májusi száma
Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi megemlékezés március 15-én reggel 8 órakor a ’48-as emlékmű és a Batthyány emléktábla koszorúzásával kezdődött. Kiskőrösön ehhez a naphoz kötődik a városi elismerések átadása, melyet a koszorúzást követően tartottak a Városháza dísztermében.