Kerékpárlopások megelőzése

Kerékpárlopások megelőzése

A jó idő beköszöntével megjelennek az utcákon, tereken, utakon a kerékpárosok, sok kétkerekű keltheti fel a kerékpártolvajok figyelmét. Egy drótszamarat eltulajdonítani másodpercekbe kerül, azonban a tulajdonos tehet azért, hogy a bűncselekmény elkövetési ideje megnövekedjen, ezáltal növekedjen a lebukás veszélye. Sok esetben ezt a bűnelkövető már nem kockáztatja meg, másik célpontot keres.

Néhány elterjedt zártípus:

Spirálzár: nevét az alakjáról kapta, spirálisan feltekert formájáról. Általában drótsodronyból készül, és műanyaggal vagy gumival vonják be. Ezt már egy kisebb erővágóval is pár másodperc alatt el lehet vágni. Lehetőleg kerülje a használatát, persze ha van más lehetőség!

Kábelzár: a spirálnál egy fokkal erősebb, vastagabb, de ezek többsége is drótsodronyból készül.  Megtévesztő lehet némelyiknél a vastagság: bizonyos típusoknál a drótsodrony köré alumíniumgömböket szerelnek, hogy könnyebb legyen összetekerni, szállítani. Ezek azonban könnyedén elpattinthatók, fűrészelhetők. 

Gerinclakat: Masszívnak és biztonságosnak tűnik, pedig nem igazán az. Az acélborítás átvágása nem jelent nagy kihívást, a borításon belül pedig itt is ugyanolyan sodrony fut, mint a spirálzárak esetében.

Lánc – lakat kombinációk: A legelterjedtebb a motorosok körében is, ahol a kerékpárnál jóval nagyobb értéket kell védeni. Kétféle változat létezik, egyik az integrált záras, a másiknál külön kell feltenni a lakatot a láncra. Utóbbi előnye, hogy a lakat bármikor kicserélhető. Mivel a lánc rész nagyon erős, ezért itt a zárra kell nagyobb figyelmet fordítani, mert onnan “várható” inkább próbálkozás a feltörésre. Hátránya, hogy igencsak súlyos, ezért hordozása körülményes lehet. A rövidebb típusok a nyeregcsőre feltekerhetők és úgy szállíthatók.

U-lakat: Fűrészelni gyakorlatilag lehetetlen, és a zár részhez is elég körülményes hozzáférni, mivel bele van építve az “átfogó” részbe. A súlya is elfogadható és a legtöbb típushoz adnak rögzítőalkatrészt, amivel a vázra lehet szerelni. Legnagyobb hátránya, hogy kevés helyen használható, mert kicsi objektumot képes csak átfogni. Másik, hosszabb zárral együtt érdemes használni.

"collstock" zár: egy újfajta lakatolási módszer. A zár kicsi, könnyen szállítható és nagyon merev. A szegecsek is kellően merevek, mérete miatt pedig könnyedén használhatjuk olyan helyeken is, ahol az U-lakattal problémás lenne a lakatolás. Számzáras kivitelben is beszerezhető. 

Zárak:  

Körkulcsos zár: a legegyszerűbben feltörhető zárak közé tartozik.   

Hagyományos kulcsos zár: ma már nagyon kevés bringazáron használják könnyű feltörhetősége és sokszorosíthatósága miatt.

“Lapkulcsos” zár: ez a legelterjedtebb, és egyben legbiztonságosabb megoldás. A zár csak a pontosan belepasszoló kulccsal nyílik, ezeket már nem lehet tollal kinyitni.

Számzár: klasszikus megoldás, amikor a lakat csak a saját kódjával nyílik. 

A kerékpár megóvása érdekében megfontolandó alapszabályok:  

Egyértelmű dolgok következnek, amiről mindenki hallott, mindenki tudja, ennek ellenére kevesen tartják be.

  • Soha ne hagyja felügyelet nélkül a bringáját még egy pillanatra sem lezárás nélkül! A legtöbb lopás a “beugrok a boltba, addig kint hagyom a bringát” esetek következménye. 
  • Használjon két (minőségi) zárat! 
  • Jól látható, forgalmas helyen hagyja a bicajt, olyan helyen, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben! 
  • Órát, lámpát, kulacsot, pumpát, mindent, ami mozdítható a bringán, vigyen magával! Ezek a dolgok is értékek, tehát vigyázzon rájuk! 
  • Ne lakatoljon mindig ugyanazon a helyen, mert kifigyelhetik, és máris megvan a lehetőség a támadásra! 
  • Fokozott gondossággal tárolja kerékpárját (még zárral is) lépcsőházak folyosóján, pincéjében!  A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajoknak. 
  • A zárat mindig vigye magával! Soha ne hagyja ott azzal az indokkal, hogy másnap ne kelljen cipelni!

Fontos feljegyezni a kerékpárjuk egyedi azonosítóit - pl. típus, vázszám. Érdemes fotót is készíteni a jól látható egyedi azonosítókkal: ismertető jegyek, sérülések, méret, szín, felszerelés! A kerékpárosok sok esetben ugyanis csak akkor foglalkoznak a kerékpárok egyedi azonosítóival, amikor már megtörtént a baj. Nem jegyzik fel a vázszámot, így amikor lopott kerékpárok megkerülnek, nehézkessé válik az azonosítás, a tulajdonos részére történő visszaadás.

Érdemes a kerékpárjaikra kevésbé feltűnő helyre, saját egyedi azonosítót is készíteni, ami alapján ezer közül is felismerhető lesz a bicikli. Jó ötlet egy műanyag lapra felírni a nevet, telefonszámot, elrejteni a nyeregcsőben vagy kormánycsőben, így utólag könnyebben lehet azonosítani, ha előkerül az ellopott kerékpár.

Regisztráltassa a biciklijét a „BikeSafe” programban, ahol a rendőrség adatbázisába rögzítik a kétkerekű adatait, amely lopás esetén megkönnyíti a felderítést!  https://bikesafe.hu

Ha minden óvatosság és figyelmesség ellenére ellopják a kerékpárját, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívók egyikén! 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét 6000 Kecskemét, Batthyány u. 14.,
Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98
e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

750.06 KB
kerekparlopasok-megelozese.pdf

Hasonló cikkek

Értesítem a Tisztelt Lakosságot, hogy a Kormány az 1364/2018. (VII.27.) számú határozattal döntött a korábban téli rezsicsökkentésben nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri, természetbeni juttatásáról a fűtési költségek viselésével összefüggésben. 
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozatlan időtartamú állást hirdet, építéshatósági ügyintéző munkakörben.
Fájó szívvel, de Isten végtelen szeretet ét hirdetve tudatjuk, hogy Dr. Rónaszéki Aladárné sz. Novák Ágota, életének 89. évében, szentségekkel megerősítve 2018. augusztus 2-án az Örök Boldogság Országába költözött, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik.