Jól gondolja meg, hogy mire keres rá a neten!

Jól gondolja meg, hogy mire keres rá a neten!

Számos módja van annak, hogy hogyan kémkedhetnek Ön után az interneten. A védelem elsődleges vonala Önnél kezdődik.

A Google nemrég elindított szolgáltatása elérhetővé teszi minden egyes korábbi keresésüket. Ez azért jelentős változás, mert nyilvá-nosságra kerülhet az is, amiről azt gondolták, örökre a négy fal kö-zött marad. A keresési előzmények nyilvánossága mellett a közösségi oldalaik is könnyű célponttá teszik Önöket. Rengeteg információt önként oszthatnak meg magukról, de ha esetleg valami rejtve marad, egy ügyes hacker pilla-natok alatt kiderítheti. De kellemetlen meglepetés érheti a Facebook- vagy a Gmail fiókja kapcsán is. Facebook, Gmail: mekkora az esélye, hogy feltörik a fiókját?

Mostanában több híresség is arra hivatkozott egy-egy nagy port kavaró poszt után, hogy a bejegyzést valójában nem is ő tette közzé, hanem valaki feltörte a közösségi oldalának profil-ját. Egy magánember életében ez nem jelent mindennapi fenyegetést, hacsak magukra nem haragítanak valakit, aki titkon IT zseni. Azonban nem az a valós veszély, hogy egy idegen ellopja a jelszavukat, hanem, hogy va-laki a környezetükből több információt szeretne, mint amennyit nyilvánosan megosztottak. Ennek megszerzé-sére pedig több módszer is létezik. A különböző jelszó-feltörő programok általában nem használhatóak, sőt, előfordulhat, hogy a próbálkozó adatai kerülnek illetéktelenek kezébe. A keylogger programok mindent rögzítenek

Sokszor az ember bejelentkezve marad egy eszközön, majd őrizetlenül hagyja azt, szabad utat adva a kezdő kémeknek is. Aki már egy fokkal tovább megy, használhat úgyneve-zett keylogger programokat. Ezeket feltelepítve más gépére a leütött karaktereket folyamatosan monitorozza. Így lehet elcsípni a különböző jelszavakat, az így megszerzett adato-kat a program továbbíthatja a kíváncsi félnek.

Vannak olyan esetek is, amikor sajnos saját maguk adják ki a jelszót. Sosem szabad válaszolni gyanús megkeresésekre, eseménymeghívókra, vagy ha esetleg üzenetben kérdezi meg valaki a jelszavukat. Óvatosan kell megválogatni a játékokat, applikációkat, amiket letöltenek. Illetve soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy például a bankjuk semmilyen esetben nem kéri, hogy adják meg jelszavukat, PIN-kódjukat emailben vagy sms-ben.

Mit tehetnek a jelszó-tolvajok ellen?

Az internetes adatbiztonság a felhasználónál kezdődik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy adataik védelme érdekében válasszanak minden fiókhoz más jelszót, sose használják ugyanazt, és mindet cseréljék le néhány havonta. A jelszó erősségét a legtöbbször jelzi az oldal, amikor megadják azt, de mindig beválik, ha keverik a számokat a kis - és nagybetűket, illetve a speciális karaktereket. Ne nyomjanak mindenre like-ot és ne nyissanak meg nem várt csatolmányokat. Emellett érdemes rendszeresen futtatni vírusirtó programjuk ellenőrzését, főleg, ha valamilyen új alkalmazást töltenek le. A védelmi szoftver még telepítés előtt, néhány másodperc alatt átvizsgálja programcsomagot, ezzel pedig rengeteg időt és bosszúságot takaríthatnak meg.

Figyelmeztető jelek

Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy az adott fiókot feltörték:

  • Megváltoznak az alapadatok: módosul az email cím, a jelszó, a személyes adatok, vagy akár a telefonszám. Ide sorolható az a figyelmeztetés, amelyet a legtöbb rendszer küld, vagyis az új eszközről, helyről történő bejelentkezés is.
  • A fiók kapcsolatba lép (ismerősnek jelöl, emailt küld) olyan személyeknek, akiket a felhasználó nem ismer.
  • Olyan bejegyzések jönnek létre, vagy olyan üzenetek kerülnek kiküldésre, amelyekhez a felhasználónak semmi köze.

Facebook, Gmail: mit tehetnek, ha feltörték a fiókjukat?

Ha még be tudnak lépni a Facebook profiljukra, az első lépés a jelszó megváltoztatása. Utána jelentkezzenek ki minden eszközről. A Facebook beállításai között keressék a Biztonság menüpontot, azon belül pedig a Bejelentkezett helyek pontot, ahol láthatnak egy listát arról, hogy épp milyen eszközökön vannak bejelentkezve. Ezeket azonnal szakítsák meg. Érdemes újra ellenőrizni a biztonsági beállításokat, hiszen lehet, hogy átírásra kerültek adatok, vagy olyan információk állapotát is nyilvánossá tették, amelyeket korábban csak egyes ismerőseinkkel osztottak meg. Érdemes egy poszt erejéig felhívni az ismerősök figyelmét is a hackertámadásra, mert lehet, hogy olyan tartalmakat kaptak privát üzenetben, amire jobb, ha nem kattintanak rá. Gmail fiók esetén is ugyanez a teendő, itt a Legutóbbi fióktevékenységnél tudják letiltani a gyanús bejelentkezőket.

Forrás: http://www.digitalhungary.hu/kozossegi-media/Jol-gondold-meg-hogy-mire-k...


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

656.12 KB
jol-gondolja-meg-hogy-mire-keres-ra-a-neten.pdf

Hasonló cikkek

Kiskőrös Város Önkormányzata az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról szóló 2012. évi XLI. törvény rendelkezései szerint, az autóbusszal végzendő, menetrend szerinti helyi közforgalmú közlekedési szolgáltatás ellátására ajánlatot kér. A 2012. évi XLI. törvény 24.§ (1) bekezdése szerint pályázat kiírás mellőzésével, nyilvános ajánlatkérésen alapuló eljárás keretében bízható meg a közlekedési szolgáltató, ha az ellátásért felelős által igényelt közszolgáltatás egyetlen járatra, vagy vonalra korlátozódik és a szolgáltató ellentételezésre - ide nem értve a szociálpolitikai menetdíj-támogatást - nem válik jogosulttá.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2018. novemberi száma.
Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó előadást tart vízi sportokról.