Indulhat a Duna Borút felfedezése

Indulhat a Duna Borút felfedezése

Az alföldi borok jó hírének erősítése és a borturizmus fejlesztése a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelt céljai közé tartozik. Ezt szolgálja a Vajdasági Autonóm Tartománnyal közös projekt is, amelynek keretében többek között megvalósul a térség első határon átnyúló borútja.

A szerb-magyar határ két oldalán összesen negyven pincészet vendégeként gyűjthetnek maguknak különleges élményeket azok, akik végiglátogatják az élmúlt hónapokban kialakított Duna Borutat. A programban résztvevő borászatok többsége nem csak bórkóstolót, hanem gasztronómiai élvezeteket, kulturális programot, illetve szállást is kínál a látogatóknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik be, hogy melyik célállomást keresték már fel a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Szabadkai vagy éppen a Szerémségi borvidéken.

A borturizmus világszerte egyre népszerűbb, ezt ismerte fel Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Vajdasági Autonóm Tartomány, amely három szakmai szervezettel közösen nyert mintegy 320 ezer eurót az Európai Unió előcsatlakozási forrásából (Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia Program) a „Duna borút létrehozatala és pozicionálása turisztikai és kulturális márkaként a határmenti régióban” című projekt megvalósítására. Ennek keretében nem csak a Duna Borutat hozzák létre: a borászatok számára volt marketingképzés, szakmai konferencia, szakújságíróknak mutatták be a térséget, a régió borai pedig jelen voltak az Utazás Kiállításon. Szintén a projekt része a Bács-Kiskun Megyei Bormustra, amelyet november 14-én már második alkalommal rendeznek meg a kecskeméti Four Points by Sheraton Hotelben. Erre az eseményre készül el a Duna Borút borászatait bemutató kötet, illetve a témában forgatott promóciós kisfilm is. A kötet, illetve az abban szereplő borturisztikai térkép, valamint útlevél segítségével a borkedvelők meg is kezdhetik a Duna Borút felfedezését.

Bács-Kiskun büszke boraira

Hazai és külföldi szakmai elismerések sora bizonyítja, hogy Bács-Kiskun megyei borászatok sora rendelkezik megfelelő szakmai felkészültséggel és technológiával, hogy versenyképes borokkal jelenjen meg a piacon. Ezzel párhuzamosan a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is következetesen dolgozik az alföldi borok marketingjének javításán. Az újragondolt megyebor választás visszaállította a díj presztízsét, tavaly novemberben pedig első alkalommal rendezték meg a megyei bormustrát, ahol a legkiválóbb borászok, pincészetek kaptak lehetőséget, hogy megmutassák a Duna-Tisza közének legjobb borait. Továbbá megvalósult a megye legjelentősebb borturisztikai infrastrukturális fejlesztése is, a hajósi Cabernet Látogatóközpont felújítása. Itt kiállítótér, ügyfélszolgálat és konferenciaterem szolgálja a térségi borturizmus fejlesztését.

Hasonló cikkek

A járvány elleni sikeres védekezésnek köszönhetően hétfőtől újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben is. Időpontfoglalás nélkül is lehetséges 2020. május 25-től a kormányhivatali ügyintézés a tizenkilenc megyében. A fokozatosan bevezetett enyhítéseknek köszönhetően hétfőtől a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok cseréjét már előzetes bejelentkezés nélkül lehet intézni Budapesten is. A járványügyi helyzettől függően azonban továbbra is kiemelt fontosságú az egészség védelmét szolgáló óvintézkedések betartása.
Tisztelt Szülők! Kedves Diákok! Sok szeretettel várjuk az új jelentkezőket zene, néptánc és grafika tanszakjainkra.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2020. májusi száma.