Év végi bűnmegelőzési tanácsok

Év végi bűnmegelőzési tanácsok

Az emberek a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepére készülődnek. Sajnos a bűnelkövetők is!

Odafigyeléssel elkerülhető, hogy bűn-cselekmény áldozatává váljanak!

 • Az ünnepi bevásárlás során pénzüket, pénz-tárcájukat úgy tartsák maguknál, hogy azt illetéktelen szemek ne lássák. Ha elő kell venniük, legyen mindig a látóterükben, vagy közvetlenül a kezüknél. Folyamatosan érzékeljék pénzüket, pénztárcájukat. Otthon tervezzék meg, hogy milyen értékben fognak vásárolni szeretteiknek, és csak a szükséges összeget vigyék magukkal! Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. Lehetőség szerint fizessenek bankkártyával.
 • Ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós, „segítség-kéréses” módszerei, kerüljék el ezeket az elavult csapdákat!
 • Annyi csomagot tartsanak maguknál, amennyit folyamatosan kontroll alatt tudnak tartani, illetve zsebeik és táskájuk tartalma is legyen ellenőrzésük alatt!
 • A karácsonyi bevásárlások során gyakran elengedhetetlen gépkocsi használata. A járművet nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetik annak rongálással járó feltörését oly módon, hogy abban - látható helyen főként - semmilyen értéket nem hagynak. Az üres táska, doboz is figyelemfelkeltő lehet!
 • Ne restelljék egy nagy értékű ajándéktárgy megvétele után - pl. televízió - a vásárlást meg-szakítva hazavinni azt, vagy maradjon valaki az értékek mellett!

Biztonságos bankkártya használat

A bankkártyával fizetés, a bankautomaták használata mindennapossá vált. Ezt a bűnözők is tudják, ezért követhetik Önöket, elvehetik Önöktől értékeiket, később visszaélhetnek banki adataikkal!

Az ilyen bűncselekmények elkövetése is megelőzhető.

 • Bankkártyájuk PIN kódját soha ne tartsák egy helyen a kártyával! Jegyezzék meg!
 • Lehetőleg ne sötétben, éjjel vegyenek fel pénzt az automatákból!
 • Lehetőleg ne egyedül tegyék ezt, csak ha mindenképpen szükséges!
 • Napközben is úgy vegyenek fel pénzt, hogy az automata mellett idegen ne tartózkodjon, inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódjukat illetéktelen személy ne lássa meg!
 • Fizetéskor törekedjenek arra, hogy a bankkártyájuk ne kerüljön ki látóterükből, ne legyen lehetőség arra, hogy annak adatait speciális eszközzel lemásolják, és később visszaéljenek vele!

A lakásbetörések is megelőzhetők!

A családi bevásárló körutak alatt hosszabb ideig maradhat őrizetlenül otthonuk. A lakás-betörések megelőzése érdekében lakásukat, családi házukat ne hagyják védelem nélkül.

Több "apró trükk", lehetőség is van, amelyekkel érdemes élni:

 • Kérjék meg a szomszédjaikat, hogy figyeljenek otthonukra!
 • Hagyják bekapcsolva a rádiót, vagy a televíziót, azt a látszatot keltve, mintha valaki otthon lenne.
 • Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van a lakásban valaki!
 • Amennyiben rendelkeznek jelző- és riasztórend-szerrel, azt még kis időre távozáskor is kapcsolják be! Rendszeresen ellenőrizzék annak működőképességét!
 • Szenteste, amikor a hívők az éjféli misére betérnek a templomokba, megnövekedhet a lakásbetörések száma. Ezt a körülményt is vegyék figyelembe, ami-kor arról döntenek, hogy takarékossági okból lekapcsolják-e a villanyt vagy sem, bekapcsolják-e a riasztóberendezéseiket vagy sem!

Ne feledjék, hogy alkalom szüli a tolvajt!

Előzzük meg közösen a bűncselekményeket! Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

Vigyázzunk, figyeljünk magunkra és embertársainkra!

Békés, biztonságos karácsonyt kívánunk!


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

614.53 KB
ev-vegi-bunmegelozesi-tanacsok-elbir.pdf

Hasonló cikkek

1 fő intézményvezető helyettes (2312) Kiskőrös 1 fő szociális munkatárs (3511) Kaskantyú 1 fő tanyagondnok (3511), Kiskőrös 1 fő terápiás munkatárs (3511) Kaskantyú 1 fő árukiadó (5129) Soltvadkert 1 fő diétás szakács (5134) Kaskantyú
A Népegészségügyi Program keretében a veszélyeztetett női lakosság emlőszűrő vizsgálata tovább folytatódik.
1 fő ápoló, szakápoló (3311) Kaskantyú 1 fő adókönyvelési ügyintéző (3652) Páhi 1 fő portás, telepőr (9231) Kaskantyú