Bűnmegelőzés húsvétkor

Bűnmegelőzés húsvétkor

Magyarországon is átalakultak a Húsvéti szokások. Az ünnep kapcsán sok család nagyobb bevásárlást tart, kirándulással köti össze a szabadnapokat. Ezeket a változásokat a bűnelkövetők is követik: a figyelmetlenül tartott pénztárcák, a bevásárlóközpontok zsúfolt parkolóiban álló gépkocsik, az üresen maradt lakások a bűnözők célkeresztjébe kerülhetnek. 

A bűncselekmények megelőzése érdekében fogadják meg tanácsainkat:

 • Bevásárlás során pénzüket tartsák rejtve az illetéktelen szemek elől. Érezzék, lássák pénzünket, pénztárcájukat. Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. A nagyobb bevásárlóközpontokban fizessenek bankkártyával! Készpénzfizetés esetén tervezzék meg még otthon, hogy milyen értékben fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magunkkal.
 • Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei, ezért ne essenek bele ósdi, elavult csapdáikba. 
 • A bevásárlások során szinte elengedhetetlen a gépkocsi használata. Mindig gondoljanak arra, hogy a gépkocsiban hagyott – akár egy üres – táska miatt is feltörhetik azt. 
 • A gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető a gépkocsik rongálásos feltörése oly módon, ha abban semmilyen érték nem marad láthatóan. Ne gondolják, hogy – akár az üres – doboz, táska nem figyelem-felkeltő! 

Ne adjanak esélyt a tolvajoknak! Vigyázzanak, figyeljenek magukra és embertársaikra!

A hitelkártyáik is veszélyben lehetnek!

A pénzkiadó automaták, a bank- és hitelkártyák használata része a mindennapoknak, vásárlási szokásoknak. A bűnözők igyekeznek az óvatlan felhasználók bankkártyáinak adatait és a hozzájuk tartozó PIN kódokat megszerezni. Ez a bűncselekmény-fajta is megelőzhető!

 • Ne éjjel vegyenek fel pénzt automatákból!
 • Lehetőség szerint, ne egyedül tegyék ezt!
 • Ügyeljenek arra, hogy pénzfelvételkor idegen ne tartózkodjon az automata mellett, inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódot illetéktelen személy ne lássa meg.  

Előzzék meg a lakásbetöréseket!

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások idején hosszabb ideig maradhatnak üresen az otthonok. Törekedjenek arra, hogy a lakások, családi házak ne legyenek őrizetlenül, felügyelet nélkül.

 • Kérjék meg rokonaikat, szomszédjaikat, ismerőseiket hogy figyeljenek otthonukra.
 • Hagyják bekapcsolva a rádiót, vagy televíziót, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak rövid időre távoztak.
 • Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki.
 • Ha rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, természetesen azt még rövid távollét idejére is kapcsolják be. Rendszeresen ellenőrizzék annak működését.

Figyeljenek értékeikre! Ne bűncselekmény miatt maradjon emlékezetes ez a Húsvét!

 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét 6000 Kecskemét, Batthyány u. 14.,
Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu

524.68 KB
husvet-vagyonvedelem.pdf

Hasonló cikkek

2 fő villanyszerelő (7524) Soltvadkert 1 fő pultos- felszolgáló (5133) Kiskőrös 1 fő projektmenedzser (3641) Kiskőrös 1 fő kiskereskedelmi értékesítő/telephely ügyintéző (3622) Kiskőrös 1 fő általános asztalos, (ács, asztalos) (7223) Soltvadkert
Szám: 4-9/2018. Kiskőrös Város Képviselő-testületének ülését 2018. június 20-án (szerda) 14:00 órára összehívom és az ülésre tisztelettel meghívom.
1 fő általános asztalos, (ács, asztalos) (7223) Soltvadkert 1 fő gazdabolti eladó (5113) Soltvadkert 1 fő egyéb takarító és kisegítő (9119) Kiskőrös 1 fő egyszerű mezőgazdasági foglalkozású (9331) Akasztó 1 fő minőségellenőr (3135) Kiskőrös