Bűnmegelőzés húsvétkor

Bűnmegelőzés húsvétkor

Az elmúlt évek során Magyarországon is átala-kultak a Húsvéti szokások. Az ünnep kapcsán a családok nagyobb bevásárlást tartanak, sokan családi kirándulással kötik össze a szabadna-pokat. Ezeket a változásokat a bűnelkövetők is követik: a figyelmetlenül tartott pénztárcák, a bevásárlóközpontok zsúfolt parkolóiban álló gépkocsik, az üresen maradt lakások kerültek a bűnözők célkeresztjébe.

Annak érdekében, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, azt ne árnyékolja be bűncse-lekmény, fogadják meg alábbi tanácsainkat:

 • Bevásárlás során pénzüket tartsák rejtve az illetéktelen szemek elől. Érezzék, lássák pén-zünket, pénztárcájukat. Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. A nagyobb bevásárlóközpon-tokban fizessenek bankkártyával! Készpénzfizetés esetén tervezzék meg még otthon, hogy milyen értékben fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magunkkal.
 • Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei, ezért ne essenek bele ósdi, elavult csapdáikba.
 • A bevásárlások során szinte elengedhetetlen a gépkocsi használata. Mindig gondoljanak arra, hogy a gépkocsiban hagyott - akár egy üres - táska miatt is feltörhetik azt.
 • A gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető a gépkocsik rongálásos feltörése oly módon, ha abban semmilyen érték nem marad láthatóan. Ne gondolják, hogy - akár az üres - doboz, táska nem figyelemfelkeltő!

Ne adjanak esélyt a tolvajoknak! Vigyázzanak, figyeljenek magukra és embertársaikra!

A hitelkártyáikat is veszély fenyegetheti!

A pénzkiadó automaták, a bank- és hitelkártyák használata része a mindennapoknak, vásárlási szokásoknak. Sajnos ezt a változást a bűnözők is követik, igyekeznek a bankkártyákat és PIN kódokat megszerezni.

Megelőzhető az ilyen bűncselekmény-fajta elkövetése is.

 • Pénzt ne éjjel vegyenek fel automatákból!
 • Ha megoldható, ne egyedül tegyék ezt!
 • Ügyeljenek arra, hogy pénzfelvételkor idegen ne tartózkodjon az automata mellett, inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódot illetéktelen személy ne lássa meg.

Előzzék meg a lakásbetöréseket!

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások idején hosszabb ideig maradhatnak üresen az otthonok. Törekedjenek arra, hogy a lakások, családi házak ne legyenek őrizetlenül, felügyelet nélkül.

 • Kérjék meg szomszédaikat, hogy figyeljenek otthonukra.
 • Hagyják bekapcsolva a rádiót, vagy televíziót, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak elszaladtak a közelbe.
 • Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki.
 • Ha rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, természetesen azt még rövid távollét idejére is kapcsolják be. Ellenőrizzék annak működését.

Figyeljenek értékeikre! Ne bűncselekmény miatt maradjon emlékezetes ez a Húsvét!

 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

512.29 KB
husvet-vagyonvedelem.pdf

Hasonló cikkek

Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2018. évi júliusi száma.
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozott időtartamú állást hirdet, adóigazgatási ügyintéző munkakörben.
Egyéjszakás kaland - hogy minél több kulturális élmény szülessen!