Becsapós mobilszámlák

Becsapós mobilszámlák

Mostanában újra divatba jöttek a hamis számlabekérők: ne dőljön be nekik, és inkább kétszer nézze át, valódi számlát kapott-e a tényleges szolgáltatótól. 

Már a Telenor és a Telekom is közleményben figyelmeztetik ügyfeleiket arra, hogy e-mailben hamis számlabekérőket kaphatnak, amely egy szolgáltatóktól független weboldalra irányítja őket, hogy aztán a pénzük bánja a figyelmetlenséget. Persze közben a mobilszámlájuk se lesz befizetve. 

A szolgáltatók figyelmeztetései szerint hozzájuk is érkezett az ügyfelektől visszajelzés csalásokról, és a közösségi médiában is egyre több információ található hasonló, átverős e-maillel megtévesztett mobiltelefon-használókról. Nem ez az első csalárd módon pénzhez jutási próbálkozás, de a megtévesztő e-mailekkel trükközők – a látványra, megjelenésre is figyelemmel – igyekeznek valóban hasonló, ezáltal hitelesnek tűnő hátteret kanyarítani. 

Az e-mail első pillantásra valóban a szolgáltató által kibocsátottnak tűnik. Számla kiegyenlítésére, vagy az adatok frissítésére kéri az ügyfelet.  

Erre a levélben egy webes hivatkozás található, mely jelentősen hasonlít távközlési cég elérhetőségére, de valójában egy ügyes „eltérítés” van a link, hivatkozás mögött. 

Mi történhet, ha sikerül az átverés? 

  • A szolgáltató számlájához megtévesztően hasonló számlát küldenek, az azon szereplő számlaszám viszont a csalóké. Ha az összeg nem kirívóan magas, többen odafigyelés nélkül, rutinszerűen fizetnek, amiből a csalók gazdagodnak. A szolgáltatóhoz ebből természetesen egy fillér se kerül.
  • Az adategyeztető oldalon elkérik a belépési adatokat (például név, jelszó, telefonszám), amelyek a szolgáltató alkalmazásaiba (pl. a MyTelenor appba) is belépést biztosítanak. Ezen keresztül pedig a megtévesztett személy nevében rendelhetnek akciós, hűségpontos, vagy épp részletfizetéses készülékeket – természetesen saját részre – a részletfizetést viszont az adat regisztrált birtokosának kell teljesítenie.
  • Számlaegyeztetés céljából elkérik a mobilszámlája másolatát, ezzel pedig megint csak úgy tudnak visszaélni, hogy az Ön nevében kommunikálnak a szolgáltató felé, és rendelhetnek termékeket vagy szolgáltatásokat. 

 

  • A szolgáltatók a fenti trükkök terjedésének megakadályozása miatt arra kérik az ügyfeleket, hogy sokkal óvatosabbak legyenek azokkal a levelekkel és akár telefonhívásokkal, amelyek látszólag tőlük érkeznek. 
  • Minden esetben hasonlítsa össze a feladót vagy a hívószámot, és csak akkor higgyen a szolgáltató kilétének azonosságában, ha az eddigi e-mail címről vagy számról keresik Önt.  
  • Ha bármilyen gyanú merülne fel, inkább hívja a távközlési cégek információs telefonszámait, vagy nézze meg a kapcsolódó adatokat a szolgáltató hivatalos alkalmazásában. Ha például kap egy valódinak tűnő számlát 5.900,- Ft-ról, de pl. a MyTelenor appban egyetlen 8.000,- Ftos számlát lát, egyértelmű lehet, hogy a beérkező kérést csaló küldte.

A szolgáltatók igyekeznek letiltani a csaló weboldalak elérését saját hálózatukon belül, de az a legegyszerűbb és legjobb megoldás, ha Ön – még befizetés előtt – alaposan, nagyobb figyelemmel ellenőrzi a beérkező számlát. 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

551.03 KB
becsapos-mobilszamlak.pdf

Hasonló cikkek

1 fő adatrögzítő (4114) Kecel 1 fő piaci, utcai árus (5115) Kiskőrös 1 fő lakatos (összeállító) (7321) Kecel 1 fő raktáros, anyagmozgató (9223) Kiskőrös
2 fő óvodapedagógus (2432) Akasztó 1 fő adminisztrátor (4112) Kiskőrös 1 fő ügyviteli foglalkozású (4190) Kaskantyú 1 fő totó-lottóértékesítő, eladó (5113) Kiskőrös 1 fő szakács (5134) Kaskantyú 2 fő gépjárműfényező (7327) Soltvadkert
Szent Imre zarándoklatot hirdetünk