A gépjárműfeltörések is megelőzhetőek

A gépjárműfeltörések is megelőzhetőek

Lopás bűntett elkövetése miatt eljárás indult ismeretlen tettes ellen. Az elkövető Kecskeméten az uszoda parkolójában egy kecskeméti lakos tulajdonát képező gépkocsi ablakát betörte és abból eltulajdonított 1 db laptopot, navigációs rendszert és 1 db winchestert 500 000 Ft értékben. A keletkezett rongálási kár 100 000 Ft.

Egy kecskeméti lakos telefonon tett bejelentést, mivel az utcán parkoló járművét ismeretlen személy a jobb első ablak betörés módszerével feltörte és eltulajdonította a benne hagyott övtáskát mely tartalma 170.000.-Ft. készpénz volt és személyes iratai.

A hasonló eseteket értékelve kijelenthető, hogy sajnálatos módon az ilyen típusú bűncselekmények kiváltó okait a gépjárművek tulajdonosainak gondatlanságban kell keresni!

Az esetek döntő többségében valamilyen értéktárgy, táska, ruhanemű, tornazsák, laptop, fényképezőgép, irattárca, GPS, … maradt látható helyen az utastérben.

A MEGELŐZÉS LEHETŐSÉGEI:

  • Személyes irataikat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait, lakáskulcsokat soha ne hagyják a gépkocsiban! Amennyiben a személyes iratokat és a lakáskulcsokat is eltulajdonították, sürgősen ki kell cseréltetni a lakóház, lakás minden zárját, hiszen az elkövető tudja hová kell menni és nála vannak a kulcsok is!
  • Ne hagyjanak értékes csomagot, mobiltelefont és egyéb műszaki cikket az utastérben!
  • A csomagtartó sem értékmegőrző, de legalább nem látható mi van benne. Amennyiben tárgyaikat a csomagtartóban helyezik el, azt ne akkor tegyék, amikor megérkeznek, hanem induláskor, hiszen ezt a mozzanatot is kifigyelhetik a gépkocsi feltörők!
  • Kombi gépkocsiknál – amennyiben a csomagtartóban nincs érték – inkább húzzák el a takaró rolót: lássa a lehetséges elkövető, hogy nem érdemes feltörni a gépkocsit.
  • Mindig zárják be az ajtókat, az ablakokat húzzák fel, vegyék ki az indítókulcsot, kapcsolják be a riasztót akkor is, ha csak pár percre szállnak ki!
  • Kiszállás után ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó „élességét”!

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

487.11 KB
gepkocsi-feltores-megelozese.pdf

Hasonló cikkek

 Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. április 21-én szombaton technikai okok miatt nem lesz ügyfélfogadás a Kiskőrösi Polgármesteri Hivatalban. 
Kiskőrös és környező települések diákjai, figyelem!
Kiskőrös Város Képviselő-Testülete 2018. április 25-én (szerda) 17.00 órakor közmeghallgatást tart.