A Függetlenség napja Tarnowban

A Függetlenség napja Tarnowban

Pohankovics András alpolgármester és Hirsch Imre képviselő vettek részt a dél-lengyelországi testvérvárosunkban november első felében megrendezett ünnepségsorozaton.

Mint azt Pohankovics András elmondta, a központi ünnepségeken való részvétel után ellátogattak a Tarnowi Lengyel-Magyar Baráti Társaság székhelyére, ahol az egyesület vezetőivel és tagjaival találkoztak. A megbeszélések témái az oktatási, a kulturális, a sport és a lehetséges gazdasági együttműködések élénkítése voltak. Mindkét fél megerősítette szándékát arra vonatkozóan, hogy kívánatos lenne a testvérvárosi kapcsolat alapjain lengyel-magyar kulturális programok, közös művészeti pályázatok, valamint diákcsere-programok szervezése és folytatása. A delegációk látogatása alkalmával a résztvevők megtekintették a Wieliczka sóbányát, amely napjainkban is termelő bánya amellett, hogy évente közel egymillió látogatót fogad a föld felszíne alatt 130 méterrel elhelyezkedő múzeum.

A Függetlenség Napi megemlékezésen a delegáció elhelyezte mécsesét Tarnow – mint az első független lengyel város – központjában az ismeretlen katona sírjánál, majd Petőfi Sándor mellszobránál koszorút, a lengyel születésű Bem József tábornok szobránál pedig virágot helyezett el.

Roman Ciepiela, Tarnow polgármestere a Függetlenség napi esti rendezvényen a magyar, a szlovák és az ukrán testvérvárosok delegációinak köszöntése alkalmával háláját fejezte ki a városok közötti kapcsolatok ápolásáért, ugyanakkor kifejezte együttérzését az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt, ami napjainkban is arra hív fel mindannyiunkat, hogy a függetlenségért való küzdelem – bár áldozatokkal jár, mégis ez – minden nemzet legfontosabb törekvése, ezért támogatnunk kell ukrán testvéreinket ebben a küzdelemben.

Emlékeztetett, hogy Lengyelországot háromszor osztotta fel a szomszédos Oroszország, Poroszország és a Habsburg Birodalom a 18. és a 19. században, melynek következményeként a lengyel állam 123 évre eltűnt Európa térképéről. Lengyelország függetlenségét az első világháború végén egy hosszú folyamat eredményeképpen sikerült visszaállítani, aminek csúcspontját az 1918. november 11-i, a németek háborús vereségét megpecsételő compiégne-i fegyverszünet aláírásához kötik.

Hasonló cikkek

Fergeteges koncerttel köszöntötte a 2016-os esztendőt Kiskőrös Város Fúvószenekara. A Gmoser István vezényletével bemutatott muzsika szárnyán a közönség elröpülhetett a forró latin tájakra, s a hűvös szépségű hegyekbe, de ha behunyta a szemét, olykor egy 19. századi bécsi bál forgatagában érezhette magát.
A TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése-mentés” elnevezésű, közel 11 milliárd forintos projekt keretében 18 megyében zajlanak a fejlesztések, melynek következtében országosan 22 új mentőállomás épült, és 60 meglévő mentőállomás korszerűsítésére kerül sor.
Nagy érdeklődés övezte a néprajzi látványtár és képzőművészeti tömörraktár átadását december első felében a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban.