10 tipp a biztonságos külföldi munkavállaláshoz

10 tipp a biztonságos külföldi munkavállaláshoz

Az EURES (European Employment Services – Európai Foglalkoztatási Szolgálat) hálózat célja, hogy szolgáltatásokat nyújtson munkavállalók és munkaadók számára, akik élni szeretnének a személyek és a munkaerő szabad áramlásának elve által nyújtott lehetőségekkel. 

Az EURES-tanácsadók naprakész információt nyújtanak az EU/EGT tagállamok élet- és munkakörülményeiről, és tájékoztatják az érdeklődőket a biztonságos külföldi munkavállalásról.

Az EURES szolgáltatásai mindenki számára térítésmentesek.

1. Valószínűleg nem az apróhirdetések között találja meg álmai állását!

Egy megbízható külföldi munkáltató vagy közvetítő, aki minőségi szakembereket keres, nem apróhirdetési rovatokban vagy ingyenes online portálokon hirdet. Az ellenőrizetlen állásreklámok helyett válassza a hiteles állásforrásokat: az EURESportálon (eures.europa.eu) kizárólag valós és ellenőrzött cégek hiteles állásajánlatai szerepelnek, a célország munkaügyi szervezetének online állásadatbázisában is tud az aktuális és hivatalosan bejelentett, betölthető pozíciók között keresni.

2. A vágyott munka nem fog az ölébe hullani!  

Gyanakodjon, ha a hirdető sem nyelvtudást, sem szakmai végzettséget vagy tapasztalatot nem kér a külföldi állás betöltéséhez, ugyanakkor magas jövedelmet és teljes körű ügyintézést ígér. Gondolja át: ha tényleg ennyire csábító az ajánlat, miért ne találnának rá helyben is megfelelő munkaerőt?

3. Nézzen utána alaposan, ki hirdeti az állást! 

Előfordul, hogy az illegális és bejegyzetlen magánmunkaerőközvetítő cégek vagy álneveket használó, csaló magánszemélyek hamis adatokkal próbálnak pénzt kicsikarni a gyorsan külföldre vágyó munkavállalóktól. Soha ne vegye igénybe olyan cég vagy magánszemély szolgáltatását, akinek nincs megfelelő engedélye! Az ellenőrzésben segítséget nyújtanak a hazai EURES-tanácsadók.

4. Figyeljen a hirdetés stílusára, nyelvezetére, megjelenésére!

Árulkodó lehet, ha a hirdetőnek nincs saját céges e-mail címe és honlapja, de az is gyanús, ha a cégadatok (cím, székhely, adószám) sem találhatók a cég weboldalán. Óvakodjon, ha a hirdetésben hangzatos nyelvi fordulatok szerepelnek (pl. „A szerencse most Önre mosolygott!”), ha túl sok az ígéret, ha a szöveg helyesírási és szerkesztési hibákkal van tele, és ha előre pénzt kérnek a jelentkezőktől (pl. a kiutaztatásáért vagy szállásért). Ha a hirdető a foglalkoztatási szolgálattal való együttműködésre hivatkozik, ellenőrizze, hogy valóban így van-e.  

5. Ne dőljön be az erőszakos sürgetésnek!

A csaló magánközvetítők sokszor mielőbbi je lent kezésre (és kisebb- nagyobb összegek befizetésére) kényszerítik, sőt, stresszelik a munkára jelentkezőket, hogy idejük se legyen alaposan végiggondolni a körülményeket. Ne feledje, hogy a helyzet alapos átgondolása, a döntés meghozatala és a megfelelő felkészülés mindig időt vesz igénybe. Ezzel a valódi és hiteles munkaközvetítők, a munkáltatók is tisztában vannak és nem élnek ilyen nyomásgyakorlási eszközökkel.

6. Szűrje ki a régóta neten keringő hamis hirdetéseket!  

Bizonyos állásajánlatok (némi változtatással, új kapcsolattartási adatokkal) időről időre újra felbukkannak az interneten. Ha olyan érzése van, hogy ezt a hirdetést már látta valahol, nézzen utána, mit írtak róla mások a közösségi oldalakon, fórumokon. Ha Ön előtt már többen pórul jártak, ne sétáljon bele ugyanabba a csapdába!

7. Az ígéreteket állítsa szembe a valósággal és a tényekkel!  

Tanulmányozza alaposan a megcélzott ország élet- és munkakörülményeit, a munkaerőpiac keresleti és kínálati viszonyait, a foglalkoztatási szabályoknak megfelelő fizetési normákat, és csak ezen információk birtokában döntsön egy külföldi állás megpályázásáról.

8. Ne engedje, hogy a kora, neme vagy származása alapján ítéljék meg a munkáját!

Ne fogadjon el kevesebb bért annál, mint amennyi törvény szerint megilleti. Az egyenlő bánásmód mindenkinek jár. Joga van előzetesen tájékoztatást és panasz esetén megfelelő segítséget kapni.

9. Iratai és okmányai mindig legyenek önnél!

Előfordulhat, hogy a csalók mindenféle kitalált indokkal elkérik és visszatartják a hivatalos iratait. Az eredeti okmányait (hivatalos személyen kívül) soha senkinek ne adja oda, kizárólag azok fénymásolatát.

10. Munkaszerződés nélkül ne kezdjen el dolgozni!

Előzetesen áttanulmányozott, megértett, és felelősséggel aláírt munkaszerződés vagy írásbeli megállapodás nélkül ne álljon munkába. Ha kétségei vannak, hogy a munkaadó ténylegesen bejelentette-e, ellenőriztesse le a helyi illetékes társadalombiztosítási szervnél!


Kapcsolatba lépett már az EURES-sel? Kérdéseire szívesen válaszolunk.

EURES – Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás portálja: eures.europa.eu European Job Days - Európai Állásbörzék: europeanjobdays.eu

EURES Magyarország hálózat weboldala: eures.munka.hu E-mail: eures [kukac] lab [pont] hu Facebook: facebook.com/EURESHungary Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: nfsz.munka.hu Virtuális Munkaerőpiac Portál: vmp.munka.hu

239.26 KB
10-tipp-a-biztonsagos-kulfoldi-munkavallalashoz-szorolap.pdf

Hasonló cikkek

Kiskőrös Város Önkormányzata az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról szóló 2012. évi XLI. törvény rendelkezései szerint, az autóbusszal végzendő, menetrend szerinti helyi közforgalmú közlekedési szolgáltatás ellátására ajánlatot kér. A 2012. évi XLI. törvény 24.§ (1) bekezdése szerint pályázat kiírás mellőzésével, nyilvános ajánlatkérésen alapuló eljárás keretében bízható meg a közlekedési szolgáltató, ha az ellátásért felelős által igényelt közszolgáltatás egyetlen járatra, vagy vonalra korlátozódik és a szolgáltató ellentételezésre - ide nem értve a szociálpolitikai menetdíj-támogatást - nem válik jogosulttá.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2018. novemberi száma.
Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó előadást tart vízi sportokról.